Slavný režisér a scénárista Gaspar Noé konečně po několika letech představuje pořádný plnohodnotný celovečerák. A pokud jste s jeho filmografií alespoň trochu obeznámení, tak už určitě víte, že to opět žádná veselá podívaná rozhodně nebude. Jeho nový snímek bude „soucitné a hluboké“ drama jménem Vortex. To se zaměří na manželský pár seniorů v Paříži jménem Lui (Dario Argento) a Elle (Françoise Lebrun), který si na první pohled žije poklidným a spokojeným životem. Jakmile však nadejde podzim, věci začnou jít od desíti k pěti. Elle začne čelit stále zhoršující se demenci, přičemž Lui se zas bude muset začít vypořádávat se svým vlastním zdravým, které se taktéž rapidně zhoršuje. 

Ve středu tohoto problému se objevuje i jejich syn Stéphane (Alex Lutz), který se snaží oběma svým rodičům ze všech sil pomáhat. Sám ale čelí svým vlastním osobním problémům, které také nejsou nikterak malé. Gaspar Noé ve svým filmech velice rád experimentuje, přičemž snímek Vortex nebude výjimkou. Obraz celého filmu je totiž rozdělený na dvě části, aby mohl divák souběžně sledovat veškeré události, které se přihodí jak Elle, tak i Luimu. A pokud vám výše zmíněná jména obou představitelů stárnoucího páru přijdou povědomá, tak se není čemu divit. Dario Argento je slavný hororový režisér a scénárista, který je například zodpovědný za snímky jako Suspiria, Phenomena a Děs v opěře. Françoise Lebrun se zas během své herecké kariéra objevila v snímcích jako Skafandr a motýl a Séraphine. 

O scénář a režii se postaral opět sám Gaspar Noé, který si evidentně od všech těch drog, explicitního sexu a incestu dává na nějakou chvilku voraz. Ale uvidíme, čím nás ve Vortexu překvapí. Známý režisér především proslul za své filmy jako Sám proti všem, což je taková francouzská verze Scorseseho Taxikáře, erotické drama Love a Climax. Takže pokud jste fandové filmografie Lars von Triera, tak byste určitě měli dát jeho snímkům šanci.

V amerických kinech se snímek objeví 29. 4. 2022.