Legendární studio Ghibli nám ještě letos nadělí nový film Hayao Miyazakiho jménem Chlapec a volavka, jenž byl pár let pokládán za definitivně poslední titul, který slavný anime tvůrce kdy vytvoří. Pokud vás to mrzí, tak pro vás máme skvělou zprávu. Zdá se totiž, že Chlapec a volavka posledním Miyazakiho filmem nebude. Alespoň to vychází ze slov Toshia Suzukiho, šéfa studia Ghibli, který poskytl rozhovor francouzskému serveru Liberation. Suzuki uvedl, že Miyazaki již začal pracovat na dalším filmu, přičemž neexistuje nic, co by ho od toho odradilo. Tudíž to vypadá, že dvaaosmdesátiletý držitel Oscara se zpátky do důchodu ještě nepohrne.

,,O tom svém dalším projektu přemýšlí každý den a já ho nemohu zastavit, vlastně jsem to už vzdal. Už se ho nesnažím odrazovat, i kdyby měl natočit neúspěšný film. V životě ho baví jedině práce."

Suzuki se domnívá, že dokud bude Miyazaki schopný pracovat, tak sám nebude moci odejít do důchodu. Zároveň si myslí, že Miyazaki bude tvořit filmy až do svých 90 let. A on bude i nadále stát po jeho boku.

Zajímavé je, že důvodem, proč se Miyazaki rozhodl po deseti letech světu nadělit svůj nový film, tedy výše zmíněného Chlapce a volavku, byl podle všeho jeho vnuk. Údajně chtěl primárně pro něj onen film vytvořit, aby mu dal najevo, jak neskonale ho miluje. Alespoň tak to uvedl Suzuki před pár lety, kdy to ještě vypadalo, že Chlapec a volavka bude skutečně úplně posledním filmem, jenž Miyazaki vytvoří.

Pokud se podíváme na trailer k jeho nadcházejícímu snímku, tak je zřejmé, že tvůrce fantastické Princezny Mononoke (1997) má fantazie v hlavě stále ještě dost. 

Chlapec a volavka bude vyprávět u klukovi jménem Mahito Maki (Soma Santoki), který vstupuje do magické říše, kterou spolu sdílí živí a mrtví. Smrt zde končí a život zas nachází nový začátek. Jednat se bude o adaptaci knihy How Do You Live? z roku 1937, kterou napsal Yoshino Genzaburo. Miyazaki se postaral jak o scénář, tak i o režii.

Dále ve snímku uslyšíme hlasy herců jako Masaki Suda, Takuya Kimura, Aimyon, Kô Shibasaki, Yoshino Kimura, Shohei Hino, Jun Kunimura, Kaoru Kobayashi a Keiko Takeshita.

Snímek bude premiérovat 23. 11. 2023. A kdo ví, třeba nám tvůrce po premiéře odhalí, co dalšího pro nás vlastně chystá.