Když dorazil seriál Daredevil na streamovací platformu Netflix, byl jsem nadšený. Příběh slepého právníka Matta Murdocka byl dospělý, tvrdý a tak drsný, jak jen být mohl.Tvůrci protáhli ďábla z Pekelné kuchyně totálním bahnem a u fanoušků tento přístup sklidil zasloužený úspěch. A pro mě osobně je toto ztvárnění Daredevila naprosto fenomenálním superhrdinským zpracováním.

Právě úspěšná první série dala zelenou pro to, aby svůj seriál dostali další hrdinové sídlící ve městě New York. Během let jsme tak dostali příběhy Jessicy Jones, Iron Fista a Luka Cage, kteří se následně střetli v týmovce Defenders. Vrcholem Daredevilova úspěchu byl pak bezpochyby Punisher, který si na Netflixu vysloužil dvě velmi krvavé řády.

Nicméně po konci třetí série Daredevila Netflix přišel s ohlášením, že další pokračování se konat nebude a že celý balíček Marvel seriálů na jejich platformě přechází zpátky pod hlavičku společnosti Disney, která vlastní většinu práv na hrdiny z Marvel vesmíru.

Fanoušci dlouho volali po obnovení seriálu, kde exceloval v hlavní roli charismatický Charlie Cox. A po dlouhých letech se fanouškům splnil jejich vlhký sen, kdy se Matt Murdock krátce objevil ve filmu Spider-Man: Bez domova. Bylo jen otázkou času, kdy dostane Daredevil v MCU více prostoru.

Disney má s populárním hrdinou velké plány. Velký prostor má dostat v připravovaném seriálu Echo, kde by se opět měl střetnout se svojí nemesis Wilsonem Fiskem, kterého opět hraje a hrát bude impozantní Vincent D’Onofrino. Na rok 2024 je pak připraven i sólový návrat Daredevila, který ponese název Born Again, což je zajímavé, protože komiksovou látku Born Again už použil Netflix ve své třetí řadě.

A teď přicházíme k tomu, proč tento komentář vznikl. Už od začátku přechodu Daredevila zpátky pod Disneyho jsem měl obavy o to, jakým způsobem budou látku tohoto hrdiny vyprávět. Prvním pokusem o právoplatný návrat Charlieho Coxe jako Matta Murdocka je osmá epizoda komediálního seriálu She-Hulk: Neuvěřitelná právnička, kde dostal Charlie Cox velký prostor.

A výsledek? Katastrofa! Při sledování třicetiminutového dílu autoři totálně zahodili a zbourali vše, co Daredevil představoval po dlouhých 7 let. Slepý hrdina je víceméně tragickou postavou, která si prošla během života nespočtem tragédií, a na jeho charakteru je to znát. To původní seriál respektoval a Mattův boj se svými vnitřními démony je tím, čím si seriál získal takovou popularitu.

To vše mocný kolos Marvel Studios vzal a rozmašíroval na padrť. V She-Hulk se Matt prezentuje otřesným dětinským humorem, který byl v komiksech doménou v padesátých, šedesátých a sedmdesátých letech minulého století. To potkalo i Daredevila, který se na stránkách komiksu objevil poprvé v roce 1964. Na dnešní standardy tohle nestačí a jediné, co celému fiasku chybí, je žlutý spandex s černým D, který nosil Daredevil v prvopočátcích svého komiksového zrodu.

Zahořklý, ale zároveň drsný hrdina nově působí jako totální Mirek Dušín, který hází vtípky na všechny strany i během soubojů. Připadá mi, že Marvel začíná razit tezi, že každý hrdina musí být Peter Parker nebo Tony Stark. Podobný úděl potkal například i Thora, který v posledním filmovém díle řešil božskou genocidu s úsměvem na tváři. A je tohle opravdu to, co chceme? Já tedy rozhodně ne a jakožto dlouholetého fanouška komiksu mě toto směrování vysloveně uráží a znechucuje mi to jakýkoliv další projekt.

U Daredevila je tenhle přerod ještě bolestivější. Seriózní hrdina se stává komediální figurkou, která na první pohled nesedí ani hereckým schopnostem Charlieho Coxe. Toporné a strnulé představení v She-Hulk budiž toho důkazem. O to víc se divím tomu, že představitel Daredevila na veřejnosti tvrdí, že nové směřování jeho postavy se mu líbí. Mně to spíš zní tak, že se mu zamlouvá výplatní páska.

Epizoda s obskurním hrdinou Leap Frogem jako by z oka vypadla komiksům ze šedesátek a vlastně i seriálům. V té době totiž na televizních obrazovkách běžel Batman s Adamem Westem v hlavní roli, který je sice brán jako kultovní, ale dětinsky humorný temný rytíř je něco, co by v dnešní době opravdu neprošlo. A Daredevil v She-Hulk rozhodně nepatří do roku 2022. Rozhodně ne po tom, jak jsme ho měli možnost vidět v roce 2015.

Rád vidím Charlieho Coxe znovu v kostýmu, ve kterém jsem si ho tolik oblíbil. Jenže když dostane hrdina dialogy jak z mateřské školky a usmívá se u toho, jako by mu u zubaře trhali zuby, tak postavu nezachrání sebezajímavější herec. Jistá utrápenost a zloba Charliemu sedí daleko více než radostné juchání a zářivý úsměv.

Hrozně rád bych uvítal, kdyby v Marvelu vsadili na určitou diverzitu svých postav a zachovali tak komiksový odkaz, který jeho představitelé nosí. Tihle generičtí hrdinové, kteří se chovají jeden jako druhý, mě nebaví. A znásilnění Daredevila mě opravdu vytáčí do nepříčetna. Nikdy bych si nemyslel, že může být horší Ďábel z Hell’s Kichten než ten, kterého si zahrál Ben Affleck. Spletl jsem se. To, co jsem totiž viděl v She-Hulk, je mnohonásobně horší. Takže gratuluji Marvele a Disney! Takhle dehonestovat a pohřbít oblíbenou postavu, to chce mít opravdu pod čepicí. Po očku budu sledovat vývoj Daredevila dále, ale momentálně se radši znovu kouknu na seriálovou trilogii, která si takové zostuzení rozhodně nezaslouží.