Koncem minulého roku s filmovým světem zahýbala společnost Disney, když za 52,4 miliard dolarů převzala 20th Century Fox. Nyní se rýsuje další zajímavý obchod, který bude mít vliv nejen na filmy, ale také videohry, dojde totiž ke spojení WarnerMedia a Discovery v jednu společnost, která bude schopna konkurovat Disney a Netflixu.

Fúzí WarnerMedia a Discovery vznikne nová společnost. 71 procent bude vlastnit AT&T. Dosavadní majitel Warner Brosu. si tak ponechá většinový podíl a ještě získá 43 miliard dolarů v hotovosti, dluhopisech a formou snížení dluhu společnosti WarnerMedia. Zbývajících 29 procent připadne Discovery.

Předsedou nové firmy se stane David Zaslav, současný generální ředitel Discovery. Plánem je rychlé snížení dluhu. Očekává se, že digitální předplatitelé vygenerují příjmy ve výši více než 15 miliard dolarů již v roce 2023. Společnost chce do té doby vygenerovat zisk ve výši 52 miliard dolarů.

„Nová společnost bude schopna globálně konkurovat v rychle rostoucím odvětví přímého prodeje spotřebitelům,“ dočteme se v tiskové zprávě. Společnosti WarnerMedia a Discovery chtějí investovat do většího množství původního obsahu pro streamovací platformy, zvýšit programové možnosti svých globálních lineárních placených služeb a vysílacích kanálů na jednotlivých trzích a nabízet inovativnější zážitky.

Součástí dohody je HBO, Warner Bros, DC Comics, Discovery, ale také Hra o trůny, Matrix, Liga spravedlnosti, Harry Potter, NBA nebo Eurosport. Na přesnější informace si musíme ještě počkat. Pokud vše půjde dobře, tak ke sloučení společností dojde v roce 2022.

Už dnes se ale na povrch dostávají informace, že součástí dohody je pouze část divize WB Games. Tu tvoří 11 týmů, mezi nimiž se hodí zmínit NetherRealm Studios (Mortal Kombat, Injustice), RockSteady Studios (Batman Arkham, Suicide Squad: Kill the Justice League), Monolith Productions (Middle-earth) a Avalanche Software (Hogwarts Legacy). Každé studio v současné době pracuje minimálně na jednom AAA projektu.

Podle známých novinářů jsou součástí dohody pouze některé divize WB Games. Ty budou mít pravděpodobně stále přístup k licencím universa DC Comics, které připadne nové společnosti, ale co zbytek, který zůstane u AT&T?

AT&T před několika měsíci hledala vydavatele, který by převzal celou divizi WB Games. Podle všeho ho nenašla.