Už nějaký ten pátek víme, že legendární plastelínové duo Wallace a Gromit se nám vrátí zpátky na scénu ve zbrusu novém dobrodružství. Krátce po novém roce tak dorazí na Netflix snímek Wallace & Gromit: Vengeance Most Fowl, který už má na světě i první krátkou upoutávku. Podívat se na ni můžete výše.

Ve zbrusu novém příběhu Nicka Parkera a jeho společnosti Aardman Animations se Gromit začne obávat toho, že Wallace (Ben Whitehead) začíná být až příliš závislý na svých vlastních vynálezech. A následně se ukáže, že ony obavy byly oprávněné. A to poté, co Wallace vyrobí „chytrého“ trpaslíčka, u něhož se zdá, že nabyl vlastní vědomí. Když se ale ukáže, že za tím vším může ve skutečnosti stát pomstychtivý nepřítel z minulosti, bude na Gromitovi, aby čelil zlovolným silám a zachránil svého pána.

Oním nepřítelem je samozřejmě opět starý dobrý tučňák Feathers McGraw, který už s hrdinskou dvojicí změřil své síly ve slavném snímku Wallace a Gromit: Nesprávné kalhoty (1993). Tohle vypadá na jaksepatří pořádnou nostalgii. 

O režii se postaral jak Nick Parker, tak i Merlin Crossingham, který pracoval na seriálu Svět vynálezů Wallace a Gromita (2010). Kromě Parkera na scénáři také pracoval Mark Burton (Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka).

Dále hrají Diane Morgan, Adjoa Andoh, Lenny Henry, Reece Shearsmith, Garth Jennings, Muzz Khan, Peter Kay, Maya Sondhi a Lauren Patel.

Na Netflixu od 3. 1. 2024.