Velkolepé a velice rozporuplně přijímané podívané jménem Megalopolis od legendárního Francise Forda Coppoly, která nás zavede do futuristické verze New Yorku, se dočkáme už letos na podzim. Jelikož se však bude zřejmě jednat o náležitě bizarní pokoukání, které jednoznačně nebude pro každého, film měl dlouhou dobu problém najít amerického distributora. Tím se nakonec před dvěma měsíci stalo studio Lionsgate, které nedávno vydalo další oficiální trailer. Podívat se na něj můžete výše.

A hned jeho první půlka se uchýlila ke kroku, jenž se v upoutávkách na očekávané velkofilmy jen tak nevidí. Mnohé trailery mají mimo jiné ve zvyku citovat části z pochvalných recenzí od kritiků a novinářů, kteří již měli možnost film zhlédnout, aby mohli diváky do kin nalákat. Megalopolis to dělá také, ale místo chvály ukazuje (podle všeho smyšlené) negativní reakce, které mířily na jeho klasiky jako Kmotr (1972), Apokalypsa (1979) a Dracula (1992).

Když k tomu navíc přidáme onen počáteční komentář od Laurence Fishburnea, který mluví o filmaři, jenž byl před ostatními vždycky napřed, ve výsledku se dá trailer vyložit následovně: Tři výše zmíněné filmy byly v době vydání také mnohými zavrhovány do horoucích pekel, ale poté se z nich staly nesmrtelné klasiky, které si zamilovaly miliony lidí. A něco podobného může zažít i Megalopolis. Kdo ví, možná to na diváky opravdu zafunguje a ten lístek do kina si nakonec koupí.

Jistá nehoda zničí metropoli podobnou New Yorku, která už se nějakou dobu nacházela v rozkladu. Na scénu proto přichází Cesar Catilina (Adam Driver), idealistický architekt, který si umane město přestavět na přetrvávající příklad utopie. Nicméně zkorumpovaný a ctižádostivý starosta Franklyn Cicero (Giancarlo Esposito) má zcela jiné plány. Mezi oba dva muže a jejich odlišné vize vstoupí Franklynova sociálně založená dcera Julia (Nathalie Emmanuel), která je již unavená z pozornosti a moci, se kterou se narodila, v rámci čehož hledá svůj smysl života.

I přestože se na snímek lepilo mnoho rozporuplných reakcí, v Cannes se dočkal až sedmiminutového potlesku ve stoje. Je ale pravda, že tam se tleská lecčemu. 

Francis Ford Coppola se postaral o scénář i režii. Jedná se o jeho vysněný projekt, na němž začal pracovat už v roce 1983. Rozpočet 120 milionů dolarů si zaplatil ze svého tím, že prodal části svých vinic.

Ve snímku se dále objeví herci jako Shia LaBeouf, Aubrey Plaza, Jon Voight, Dustin Hoffman, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Talia Shire, Jason Schwartzman, James Remar, Grace VanderWaal a další.

V našich kinech od 17. 10. 2024.