Před několika dny měl v amerických kinech premiéru vcelku slušně vyhlížející komorní sci-fi thriller jménem Aporia, který nám představí další hrátky s časem. Na oficiální trailer se můžete podívat výše. Co si budeme povídat, jednou z nejlepších věcí na sci-fi příbězích je to, že často prezentují realitu, která se zdá být možná, ale dané technologie se zároveň zdají být nedosažitelné. O jedné takové bude vyprávět i příběh Aporie.

Děj se zaměří na ženu jménem Sophie (Judy Greer), která se snaží vypořádat se strašlivou tragédií. Jejího muže Mala (Edi Gathegi) srazilo a usmrtilo auto, ve kterém seděl opilý řidič. Zhroutit se z toho ale nemůže, protože se musí starat o svou dceru (Faithe Herman), která je ze ztráty otce také náležitě zdrcená. Pak ale na scénu přichází Malův nejlepší kamarád Jabir (Payman Maadi). A ten přijde s naprosto fascinujícím řešením. 

Jabir je totiž bývalý fyzik, jemuž se podařilo vytvořit podivuhodný stroj, který dokáže manipulovat se samotným časem. Ovšem pozor, s jeho pomocí se člověk nevydá na nějaké časoprostorové dobrodružství, místo toho zařízení vystřelí kulku do minulosti. Stačí pouze zadat cíl.

Trailer nám neupřesní, jak vlastně onen stroj funguje, ale lze z něho předpokládat, že Sophie a Jabir namířili onu časovou kulku na opilého řidiče, který je zodpovědný za Malovu smrt. Sophie se díky tomu posléze ocitne v realitě, kde je její manžel skutečně naživu. Ona radost ale nepotrvá věčně. Však to se těmi hrátkami s časem znáte, člověk musí vždy počítat s nějakými těmi nepředvídatelnými následky, které nebudou vždy pozitivní. A z upoutávky je jasné, že ono „vystřelení“ do minulosti zároveň zapříčiní něco hrozného. 

O scénář a režii se postaral Jared Moshe, který je například zodpovědný za western The Ballad of Lefty Brown (2017) od studia A24.

Dále se ve snímku objeví herci jako Whitney Morgan Cox, Rachel Paulson, Lisa Linke, Adam O'Byrne, Dionne Audain, Coel Mahal a Veda Cienfuegos.

Snímek dorazí na domácí video 12. 9. 2023.