Nezávislé studio Neon pro nás připravuje velice zajímavě vyhlížející projekt jménem 2073, který by měl dnes premiérovat na momentálně běžícím filmovém festivalu v Benátkách. Na světě už máme i oficiální trailer, který si můžete pustit výše.

Snímek by měl být určitým mixem dystopiké sci-fi a dokumentu, nicméně jak je v samotném traileru řečeno, nejedná se ani o fiktivní příběh, ani o dokument. Především se jedná o varování.

Příběh by nás měl zavést do roku 2073, ve kterém je svět téměř zcela zničen jak klimatickými změnami, tak i autoritářskými režimy. Veškeré obavy moderního života se tak naplnily. Spálené oranžové nebe je plné hlídkových dronů, militarizovaná policie hlídkuje na zničených ulicích a přeživší se ukrývají v podzemí, kde se snaží vybavit si, jaké to bylo žít s nadějí a svobodou. Jednou z hlavních protagonistek se stává přeživší jménem Ghost (Samantha Morton), která se ukrývá v dystopickém San Francisku. Zároveň se také potýká s nočními můrami minulosti. 

Respektive minulosti, která je shodou okolností naší současností. Snímek tak prostřednictvím skutečných záběrů prezentuje dnešní globální problémy, mezi které patří vzestup autoritářství, nedostatečně regulované technické firmy, nerovnost a klimatická změna. Film se tak pokusí svým divákům dát jasně najevo, že pokud se s těmito problémy nezačne něco dělat, vize chmurné a dystopické budoucnosti se může naplnit.

Chystaný snímek se také údajně inspiroval krátkometrážním francouzským filmem Rampa (La Jetée) z roku 1962, jenž vypráví o cestovateli v čase, který riskuje svůj život, aby změnil běh dějin a zachránil budoucnost lidstva.

Režisér Asif Kapadia taktéž odhalil, že na filmu začal pracovat po Brexitu, respektive poté, co viděl, jak se k němu určití britští politici dopracovali skrze lži a korupci. Proto si řekl, že musí natočit film, díky kterému by pochopil, proč se svět přiklání ke lžím, autoritářství a násilí.

Asif Kapadia je britský oscarový filmař, který získal zlatou sošku Akademie v kategorii Nejlepší celovečerní dokument za titul Amy (2015) o zpěvačce Amy Winehouse. Natočil také slavné dokumentární filmy Senna (2010) a Diego Maradona (2019). Taktéž zrežíroval pár epizod z povedeného krimi seriálu MINDHUNTER: Lovci myšlenek (2017).

Na scénáři k chystanému filmu s ním pracoval Tony Grisoni (Budoucnost nejistá). Dále hrají Naomi Ackie a Hector Hewer.

Snímek zatím nemá oficiální datum premiéry.