Ještě letos se dočkáme dlouho očekávané filmové adaptace hororové indie hry Five Nights at Freddy's, kterou nám skoro před deseti lety nadělil Scott Cawthon. Minulý měsíc se s námi studio Universal podělilo o krátkou upoutávku, ale nyní zde máme řádně plnohodnotný trailer. Podívat se na něj můžete výše.

Stejně jako v první hře, tak i zde se hlavním hrdinou stává Mike Schmidt (Josh Hutcherson). Ten se rozhodne přijmout práci nočního hlídače v Pizzerii Freddyho Fazbeara, která byla v 80. letech oblíbeným místem pro malé děti. A i přestože je pizzerie zavřená celá léta, majitelé se jí stále nechtějí vzdát. Proto potřebují někoho, kdo by ji po nocích hlídal. Práce se to zdá být na první pohled jednoduchá, možná dokonce i pohodlná. Stačí pouze sledovat bezpečností kamery a dávat pozor, aby se něco nesemlelo. Všichni ale víme, že v pizzerii se ukrývá něco, co onu noční šichtu opravdu pořádně okoření. 

Mike se následně od Vanessy (Elizabeth Lail), kterou mohou znát hráči Five Nights at Freddy's: Help Wanted (2019), dozví, že v pizzerii se před lety ztratilo několik dětí. A vzhledem k tomu, že nikdy nebyly nalezeny, celé místo se tak nakonec muselo uzavřít. Onou hrozivou pravdou však je, že veškeré děti byly zavražděny, přičemž jejich duše následně posedly elektronická zvířátka, která se po nocích toulají po chodbách. Medvídek Freddy a jeho parta si však budou brousit zuby na Mikeovu mladší sestru Abby (Piper Rubio), ze které budou chtít udělat jednu z nich.

Celkově však trailer zas až tak hororově nepůsobí a nese se v překvapivě odlehčeném duchu. Ještě ale uvidíme, jak bude působit samotný film. Opět je zde nutné připomenout, že Scott Cawthon byl při čtení různých verzí scénáře opravdu velice vybíravý, v rámci čehož jich mnoho odmítl. To byl podle všeho také jeden z několika důvodů, proč se to s výrobou filmu tak dlouhou táhlo. 

Filmovou adaptaci Five Nights at Freddy's natočila a částečně i napsala Emma Tammi, která v roce 2018 debutovala se svým hororem The Wind. Taktéž si zrežírovala dvě epizody ze seriálu Do temnoty (2018), který do hororového žánru spadá také.

Ve filmu se dále objeví Matthew Lillard, Elizabeth Lail, Kat Conner Sterling a Mary Stuart Masterson. Na designu vraždících zvířátek dělala i společnost Jim Henson's Creature Shop, která například pracovala na osmdesátkových fantasy klasikách jako Temný krystal (1982) a Labyrint (1986).

V amerických kinech bude snímek premiérovat 27. 10. 2023, zdá se ale, že k nám dorazí až 2. 11. 2023.