Slavný dánský režisér Thomas Vinterberg, který natočil skvělé celovečeráky jako Hon (2012) a Chlast (2020), už tento měsíc uvede svou zcela první minisérii jménem Families Like Ours. Na světě nyní máme další emocemi nabitý oficiální trailer, který si můžete pustit výše.

Jak už dlouho víme, děj nás zavede do Dánska v nepříliš vzdálené budoucnosti, kde stoupající hladiny moří již nelze ignorovat, zemi je proto nutné evakuovat. Když se lidé rozptýlí všemi směry, musí se rozloučit nejenom s tím, co milují a znají, ale dokonce i s tím, kým jsou. Veškerý majetek se stává bezcenným a štěstí přeje jen některým. Do blahobytných zemí mohou odcestovat pouze ti, kteří si to mohou dovolit, zbytek je odkázán na vládou financovaném přesídlení do náročnějších lokací. Dochází tak k rozdělování rodin, přátel a blízkých. Jednou z hlavních postav se stává středoškolačka Laura (Amaryllis August), která si bude muset vybrat mezi svými rozvedenými rodiči a chlapcem, do něhož je zamilovaná.

Těšit se tak můžeme na strhující thriller mimo jiné o tom, jak je náročné a frustrující najednou hledat úplně jiné místo k životu.  

Vinterberg se postaral jak o režii, tak i o scénář. Mezi jeho další známé filmy patří ještě Rodinná oslava (1998), Daleko od hlučícího davu (2015) a Kursk (2018). Spolu s ním na scénáři pracoval ještě Bo Hr. Hansen (Složka 64).

Dále se v minisérii objeví herci jako Nikolaj Lie Kaas, David Dencik, Asta Kamma August, Thomas Bo Larsen, Esben Smed, Paprika Steen, Albert Rudbeck Lindhardt, Magnus Millang, Mads Hjulmand, Helene Reingaard Neumann a další.

V Dánsku bude minisérie premiérovat 20. 10. 2024, tak doufejme, že ji eventuálně uvede i nějaká platforma u nás.