Ryan Gosling, který se už brzy objeví v hlavní roli chváleného akčního kousku Kaskadér, se naposledy do vesmíru vydal v poměrně nedoceněném snímku První člověk (2018), kde si zahrál Neila Armstronga.

Ke hvězdám vzlétne i v chystaném sci-fi titulu jménem Project Hail Mary od Amazonu, ovšem tentokrát nepůjde o pouhopouhé vítězství ve vesmírném závodu, nyní půjde o záchranu celého lidstva.

V chystaném filmu si Gosling zahraje bývalého učitele a astronauta jménem Ryland Grace, který se probouzí z kómatu na jakési vesmírné stanici. Sám si ale vůbec nepamatuje, kdo vlastně je a jaký má úkol. Postupně pak zjišťuje, že byl vyslán do sluneční soustavy Tau Ceti, kde má zvrátit dopad vesmírné události, kvůli které na Zemi započala nová doba ledová, s níž může lidstvo nadobro skončit. Aby misi úspěšně dokončil, bude se muset spolehnout na své vědomosti a vědecké dovednosti. 

Pokud vám to maličko připomíná Marťana (2015) od Ridleyho Scotta, tak se vůbec není čemu divit. Chystaný snímek totiž bude adaptací stejnojmenné předlohy (u nás vydaná pod názvem Spasitel), kterou napsal Andy Weir. Stejný autor stojí i za knižním titulem, z něhož vzešel zmíněný snímek s Mattem Damonem.

Na filmu navíc dělal i stejný scenárista, to znamená Drew Goddard, který byl za scénář k Marťanovi nominován na Oscara. Momentálně má Goddard zřejmě plné ruce práce s přípravou pátého Matrixu, který byl oznámen na začátku měsíce. 

O režii Project Hail Mary se postará duo Phil Lord a Christopher Miller, které nám nadělilo známé snímky jako Zataženo, občas trakaře (2009), Jump street 21 (2012) a LEGO® příběh (2014).

Film, který byl navíc natočen pro IMAX, už také zná datum premiéry, jež spadá na 20. 3. 2026.