Letošní rok pro Hollywood vůbec není lehký. K již tak vážným problémům, které továrnu na sny rozežírají zevnitř, se nyní přidávají i zaměstnanci Marvel Studios, která jsou pod hlavičkou Disney. Konkrétně VFX oddělení, které si řeklo dost a rozhodlo se vyřešit dlouhodobě nepříznivé podmínky panující ve studiu. Mnohdy neplacené přesčasy, ohromné nároky ze strany Disney, neskutečné množství projektů, nehorázné zacházení se zaměstnanci. To všechno jsou příčiny toho, proč se tvůrci efektů rozhodli zabojovat.

Co si budeme povídat - z marvelovek se stala pásová výroba, kolos, který je potřeba neustále sytit novými projekty. A to nejen filmy, ale i množstvím seriálů náročných na produkci. Na VFX oddělení je tak kladen obrovský nápor, kdy za extrémně krátkou dobu musí vytvořit komplikované efekty, což se nevyhnutelně projevuje na vizuální kvalitě jednotlivých děl.

Pokud vás toto téma zajímá více, určitě se podívejte na obsáhlé téma od Fangorky, která se na problematiku VFX průmyslu podívala do hloubky:

Koncem srpna se tohle všechno přímí zaměstnanci Marvel Studios rozhodli změnit a hlasovali o tom, jestli založí odbory. Konečné rozhodnutí bylo jednomyslné ANO. Jako první samostatná skupina tvůrců VFX se tak tito zaměstnanci Marvelu přidali do asociace IATSE (International Alliance of Theatrical Stage Employees), která sdružuje tvůrce zábavního průmyslu ve snaze vytvořit důstojné pracovní prostředí. VFX oddělení Marvelu teď tedy čeká vyjednávání s vedením, které snad dopadne v jejich prospěch.

Rozhodnutí ale přichází v době, kdy je filmový průmysl ve vážném ohrožení. Jak jste se mohli dozvědět v rozsáhlém tématu od Zypomana, Hollywood čelí obrovské stávce herců a scénáristů, která vyústila v pozastavení produkce mnoha očekávaných snímků:

A zatím to nevypadá, že by mezi studii a stávkujícími došlo ke shodě. Co to ale pravděpodobně znamená pro tvůrce VFX? Dohody a výhodnější kontrakty se mohou nějakou dobu zdržet, než se vyřeší situace s herci a scenáristy. Nemluvě o tom, co by hypoteticky způsobila stávka tvůrců VFX. Každopádně je vstup do odborů dobrou zprávou a signálem pro další VFX studia, že teď přišla ta pravá chvíle bojovat za svoji práci. Do odborů se tak od konce srpna chce přidat i několik zaměstnanců, kteří dělají vizuální efekty pro Walt Disney Studios.

Cílem samotné IATSE je v budoucnu zlepšit podmínky všech zaměstnanců pracujících ve VFX odvětví. Problematika špatného pracovního zázemí se totiž rozhodně netýká jen Marvelu a Disney, ale je to globální problém, který je potřeba co nejdříve vyřešit.

Nezbývá než držet IATSE a kreativcům stojícím za vizuálními efekty palce. Důstojné pracovní prostředí si totiž bezpochyby zaslouží.