Jaká je ta nejlepší desková hra? Samozřejmě ta, která baví právě vás. Ale přesto lze najít nejrůznější deskové hry, které se v žebříčku oblíbenosti drží u mnohých hráčů velmi vysoko. Tomu pochopitelně odpovídají i další vytvářené hry, případně prodejní trendy. Proto existuje i nespočet žebříčků, fór a webů, které se věnují vybranému tématu, kde mohou lidé o této poměrně zajímavé problematice diskutovat a probírat ji z nejrůznějších úhlů. Ve světovém měřítku by se jednalo o server BGG (Board Game Geek), který je svého druhu největším deskoherním portálem na světě. U nás se jedná o server Zatrolené-hry. A právě zde nedávno skončila anketa Trolí palec 2022, v níž hlasovali uživatelé této stránky.

Hlasovalo se dvoukolově, nejprve o hry, které se vůbec dostanou do hlasování, a poté o nejlepší hru v dané kategorii. Z prvního kola pro každou z nich postoupilo dvacet titulů, které soutěžily o umístění v kategoriích Hlavní, Rodinná hra, Kooperativní hra, Hra pro dva, Hra pro jednoho, Party hra, Rozšíření a nakonec Cizojazyčná hra. Všechny tituly musely splňovat podmínku, že vyšly česky v roce 2022, pochopitelně vyjma cizojazyčné kategorie.

Hlavní kategorie

Absolutním vítězem ankety se stala hra Duchové ostrova, kterou u nás vydalo vydavatelství REXhry spolu s Fox in the Box. Duchové vyhráli i kategorie kooperativní hra i hra pro jednoho. Jedná se hru většinou hodnocenou jako jednu z nejlepších kooperativních vůbec, která má jeden z nejlepších solo módů, takže deskovka pouze dostála své pověsti.

Hráči v ní hrají za duchy přírody, kteří chrání svůj ostrov před kolonizátory. Cizáci ostrov prozkoumávají, staví vesnice, případně také města, a také ostrov desvastují pro vlastní prospěch. Tím je myšleno vysušování bažin, zavlažování polí, kácení lesů a jiné zemědělské projekty, které ničí přirozený ráz krajiny.

Hra obsahuje velké množství duchů, kteří poskytují skutečně rozdílný herní zážitek. Ať se jedná o pasivní schopnosti, případně aktivní reprezentované počátečními kartami, nebo speciálními omezujícími pravidly či možnosti některá omezení obejít.

Čím více hráčů, tím větší mají hráči ostrov. A tím pádem je i větší výzva kolonisty vyhnat, protože se velice rychle začnou množit jako kobylky.

Adaptivní podmínka výhry zpočátku po hráčích požaduje zbavit se všech kolonizátorů, ale pokud se je daří vyděsit, tak začne být podmínka výhry mnohem snazší. Nejprve výhře přestanou vadit průzkumníci, posléze vesnice a nakonec se lze pouhým strachem dobrat výhry bez nutnosti srovnat lidské osady a města se zemí.

Titul se po svém českém vydání velice rychle vyprodal a momentálně se čeká jak na dotisk, tak na vydání dvou nových rozšíření. Vše by mělo dorazit na pulty obchodů někdy letos. Přesněji jsou data již odeslána do tiskáren. A tak lze duchy očekávat v několika málo měsících.

Druhé místo - Hlavní kategorie

Druhé místo obsadila Archa Nova, kartami řízená hra o stavbě zoo. Titul loni silně otřásl deskoherní scénou. Jedná se sice o větší a složitější hru, ale dostatečně chytrou a zábavnou, aby zaujala jak svátečnější, tak především zkušené hráče. Archu Novu v českém nákladu vydává MindOK.

Třetí místo - Hlavní kategorie

Třetí místo vyhrála primárně dvojkovka, ale hratelná až ve čtyřech lidech honosící se jménem Válka o Prsten. Hra je sice původem z roku 2012, ale česky vyšla díky REXhrám až v loňském roce.

Rodinná hra

První místo v kategorii Rodinná hra obsadila závodní hra Heat od vydavatelství Blackfire. Jednodušší a chytrá deskovka řízená kartami, která obsahuje spoustu modulů pro přizpůsobení hry pro přesně vybraný herní zážitek.

Hráči mají určitou hodnotu na své řadící páce a mohou s ní pohnout o jeden stupeň nahoru a dolů, poté zahrají tolik karet, kolik mají u řadící páky hodnotu. Je možné pohnout se i o dvě hodnoty, ale to hráči přinese kartu Heat na ruku, která pouze zabírá místo.

Dosáhnout vítězství tak znamená dobře zvládnout management vlastních karet.

Dále mohou hráči využívat i pozici svou a soupeřů na mapě. Hráč na posledním místě je lehce zvýhodněn. Také je možné využívat figurky soupeřů pro získání vzduchového polštáře, který je posune vpřed, díky tomu se pozice závodníků může snadno měnit, závod tak zůstává napínavý po celou dobu partie.

Karet Heat je možné se zbavovat ochlazením motor, což je například v okamžiku zpomalení, případně právě na poslední pozici oproti ostatním závodníkům.

Druhé místo - Rodinná hra

Druhé místo získala menší a téměř meditativní hra Parky od vydavatelství Albi. V ní hráči během čtyř ročních období prochází krajinou a navštěvují americké národní parky, za což získávají body. Krom toho je možné získávat i fotografie a plnit některý z obdržených úkolů, případně si park rezervovat a navštívit jej až později. Hráči mají dvě figurky a mohou s ní pohnout vždy jen dopředu, o kolik polí chtějí. Ale stoupnout na již obsazené pole je mnohem náročnější. Mechanicky připomínají Parky meditativní hru Tokaidó.

Parky se dočkaly rozšíření Po setmění a kapesní verze Parky do kapsy.

Třetí místo - Rodinná hra

Třetí místo obsadila Útulná doupata. Za ní stojí vydavatelství Board Bros. Jedná se o roztomilý worker placement se zvířátky, tedy mechanismus s vysíláním pracovníků, kde se hráči snaží připravit na zimu. A to nejen hromaděním zásob, ale také výzdobou svých doupat. Samozřejmě pro příjemné trávení zimních měsíců v rodinném kruhu.

Hra je mimo jiné částečně závislá na kostkách, ale náhoda samozřejmě není stěžejním mechanismem.

Kooperativní hra

První místo obsadili víše zmínění Duchové ostrova. Lze říct, že tím obhájili svůj statut jedné z nejlépe přijímaných kooperačních her vůbec.

Druhé místo - Kooperativní hra

Druhé místo obsadila také hra od REXher jménem Cthulhu: I smrt může zemřít. Jak již název napovídá, jedná se o zpracovaný Cthulhu mýtus, nicméně původem od vydavatelství CMON. Díky tomu se jedná o jiný druh lovecraftovských her, než jsou hráči zvyklí u tohoto unvierza, díky mnoha iteracím od konkurenčního vydavatelství Fantasy Flight Game.

V základním balení hráči obdrží deset různých vyšetřovatelů, dva prastaré a také šest scénářů. Vybere se scénář, komponenty se smíchají, rozestaví se mapa a hráči mohou hrát.

K této hře vyšla rozšíření v podobě dvou dalších prastarých, které jsou momentálně vyprodané. Nicméně vyjdou znovu i se samostatně hratelným rozšířením přinášející další prastaré, vyšetřovatele i scénáře. Znovuhratelnost této hry je tak velmi vysoká.

Třetí místo - Kooperativní hra

Třetí místo vyhrála hra vzniklá na základě filmu Vetřelec, ovšem bez jeho licence. Samostatně hratelné rozšíření Nemesis: Lockdown od MindOKu je velmi podobná hra jako předchozí verze hry jménem Nemesis. V první hře představovala mapa vesmírnou loď, v nové hře se jedná o základnu na Marsu. Hráči se snaží přežít v těchto oblastech, kde se pohybují různé mimozemské rasy snažící se udělat si z hráčů oběd. Rozšíření přináší nové rasy, které se chovají rozdílně a díky tomu je znovuhratelnost velmi vysoká. Ale nejde jen o mimozemský organismus, který může hráčům zavařit. Je třeba si dát pozor i na své spoluhráče, jejichž úkolem může být zabít některé své spoluhráče a tím docílit vlastního vítězství.

Hra pro dva

V této kategorii s přehledem vyhrála Válka o Prsten, opět od vydavatelství REXhry. Jedná se o zpracování příběhu J. R. R. Tolkiena, kde se hobit Frodo a jeho společníci vydají do Mordoru zničit Prsten moci. Stvořitel tohoto mocného magického artefaktu Sauron se jej pochopitelně snaží získat. To je však jen jedna vrstva celého herního zážitku. Druhou vrstvou je válečná mašinérie, kdy se nekonečné síly strany Stínu reprezentované Mordorem a Železným pasem snaží dobýt svobodné národy. Ale ti nevěří, že velký nepřítel povstává, proto je třeba je nejprve motivovat k tomu, aby se do války vůbec zapojily.

Na základě mechanik této hry vytváří stejní tvůrci hru Dune: War for Arrakis pod hlavičkou vydavatelství CMON. Měla by přinést podobně epický zážitek.

DRUHÉ MÍSTO - HRA PRO DVA

Duchové ostrova baví lidi v jakémkoliv počtu hráčů, ale zde ji fanoušci protlačili až na druhou příčku.

TŘETÍ MÍSTO - HRA PRO DVA

Zde se opět objevuje již zmíněná Archa Nova.

Hra pro jednoho

Tato kategorie stále nabírá na popularitě. Někdy se jedná o obdobný zážitek, jako v případě hry více hráčů, někdy se jedná o zážitek lehce (někdy i zcela) odlišný od hry ve více hráčích. Ale bývá trendem, že stále více her poskytuje mimo jiné i rozmezí pro jednoho hráče. Čistě her pro jednoho hráče není mnoho, přesto je taková i mezi třemi prvními příčkami.

První místo obsadili Duchové ostrova.

Druhé místo - Hra pro jednoho

Druhé místo vyhrála hra Comanchería: Vzestup a pád říše Komančů od Fox in the Box. Tuto deskovku není možné hrát ve více hráčích, tedy jedná se o čistokrevnou solo hru, která staví hráče do role náčelníka, který povede své lidi dobývat Jižní pláně. Mnohé volby budou například nutit hráče k rozhodnutí mezi rozvíjením kultury vlastního lidu a tlaku nepřátelského koloniálního protivníka, případně jiných Indiánskách kmenů.

Třetí místo - Hra pro jednoho

Třetí místo obsadil Arkham Horror: Karetní hra (revidovaná edice). Jedná se o předělávku slavné deskovky Arkham Horror do karetní podoby. Nejedná se však o kopii, ale o zcela nový koncept hry v podobě LCG, tedy živoucí karetní hry. Hráči si tedy mohou dokupovat různá rozšíření přinášející celé kampaně, případně pouhé vyšetřovatele, čímž si může rozšiřovat již tak velmi zajímavou hru. Za českým vydáním stojí Blackfire.

Hráči jsou vždy postaveni do rolí vyšetřovatelů snažících se vyřešit zvolenou kampaň. Jde o velmi oceňované zpracování Lovecraftova mýtu, které má sice velmi povědomé mechaniky převzaté právě ze svého deskoherního předchůdce, ale dokáže vytvářet velmi zajímavé herní situace poplatné právě novému karetnímu formátu.

Party hry

První příčku v této kategorie obsadila hra Top 10 od REXher. Jedná se o jednoduchou party hru, kde jeden z hráčů získá roli vůdce a určí téma kola. Ostatní hráči mají nějakým způsobem dané téma popsat. A to buď slovy, nebo pantomimou. Pointou je, že hráči mají tajně přidělena čísla od jedné do deseti a svým popisem zvoleného tématu se snaží vůdce navést k tomu, jakou hodnotu jimi popisované slovo má. Tedy klobouk o hodnotě jedna by hráč mohl popsat jako nudnou pokrývku hlavy, zatímco ten s hodnotou deset by mohla být široká krempa nesoucí ohromné množství ovoce a s absurdním množstvím pyrotechniky. Ovšem trefit svým popisem třeba hodnotu šest je už jiný oříšek.

Druhé místo - party hra

Druhé místo vyhrála hra Scout, v českém nákladu Cirkus od 4 kavek. Abstraktní karetka v níž se hráči snaží vykládat postupky, případně kolekce karet se stejnou hodnotou. Nejvýraznější mechanikou je, že hráči nesmí měnit pořadí karet na své ruce. Navíc má každá karta dvě hodnoty a právě s jejich natočením je třeba počítat při dobírání na ruku. Právě chytrá manipulace se zásobou karet na ruce je tak jedním z klíčových strategií k vítězství. Hra byla nominována i na cenu Game of the Year 2022 a hned poté se vyprodala z českých obchodů.

TŘETÍ MÍSTO - PARTY HRA

Třetí místo patří opět REXhrám a samostatně hratelnému rozšíření Kartografové: Hrdinové. Zástupce flip-and-write žánru, v němž hráči kreslí mapu fiktivní země. Hráči každé kolo otočí společnou kartu a z ní vyberou některou z možností, kterou zakreslí. Jde jak o podobu tetrisoidních dílků, tak i typ zvoleného území. Hra se hraje na čtyři roční období, kde se na konci každého vyhodnotí dva ze čtyř úkolů, tedy každý úkol se vyhodnotí celkem dvakrát za hru. Krom toho mohou hráči obkličovat předkreslené hory pro zisk mincí, případně plnit některé ze speciálních podmínek, napříkilad nutnost občas zakreslit dílek přes předkreslené ruiny.

Zajímavým zvratem jsou nájezdy monster, kdy hráč předá svůj list některému ze soupeřů aby na získanou mapu zakreslil monstra. Ta samozřejmě značně překáží a také mohou pojídat nějaké body. Dobře zakreslené potvory tak mohou zhatit mnoho plánů.

Rozšíření

První příčku obsadil produkt nejen vydaný v českém jazyce, ale také vytvořený českými autory. Jedná se o Ztracený ostrov Arnak: Velitelé expedic od vydavatelství CGE a u nás vydané pod hlavičkou MindOKu. V základní hře se hráči vžijí do role archeologů objevující tajemné ruiny pradávného města. Krom toho jim hra umožní dělat jak výzkum, tak publikace. Tento atmosférický počin je řešen za pomocí mechaniky deckbuild, tedy nákup karet a stavba balíčku během partie. Do toho se míchá workerplacement, tedy vysílání svých pracovníků po herní mapě. Tyto dvě mechaniky jsou na sobě jen málo závislé a hráči tak mohou svou strategii velmi dobře přizpůsobovat svým možnostem. Právě hráčská volnost je silnou stránkou hry, stejně jako právě práce s balíčkem.

Tento dodatek přidává asymetrické hrdiny s vlastními schopnostmi i jedinečným počátečním balíčkem. Jedná se potenciálně o malou změnu, nicméně dopad na hratelnost je ohromný a dle naprosté většiny ohlasů se jedná o esenciální rozšíření, které již tak skvělý základ pozvedá na zcela novou úroveň.

DRUHÉ MÍSTO - ROZŠÍŘENÍ

Druhé místo obsadilo rozšíření Duna: Impérium – Vzestup Iksu od REXher. To modifikuje základní mapu hry a přidává tak nové mechaniky a rozšiřuje tak herní možnosti hráčům.

Mechanicky je Duna Impérium poměrně jednoduchou hru. Hráč má své agenty a aby je vyslal, musí zahrát kartu z ruky. Symbol na kartě určuje některé z políček na mapě jako dostupné a se zahráním karty se tak pojí i vyslání jednoho z agentů. Následně hráč získá výhodu jak z karty, tak z místa, kam hráč svého agenta vyslal. Ti jsou v zásobě každého hráče dva, ale v průběhu hry je možné získat třetího.

Místo vyslání agenta může hráč ukázat karty, co mu zbyly v ruce, čímž může vyhodnotit jejich efekt odpovídající konci kola a také vyhodnotit nákup nových karet z nabídky.

Na konci každého kola se vyhodnotí souboj o některou z odměn konfliktu.

Hra je často přirovnávána právě k českému Ztracenému ostrovu Arnak, ač se jedná i po mechanické stránce o velmi rozdílné hry. Samozřejmě za úspěchem stojí i filmová licence na filmové zpracování Duny, ale jen ta by na takový úspěch nestačila.

Ve světě již vyšlo rozšíření Nesmrtelnost, u nás se teprve chystá, avšak v dohledné době by se mělo objevit na pultech obchodů.

Je dobré připomenout, že základní hra vyhrála Trolí palec 2021, také usilovala jako nominovaná o cenu Kennerspiel des Jahres 2022

TŘETÍ MÍSTO - ROZŠÍŘENÍ

Třetí místo získalo opět vydavatelství REXhry s hrou Divukraj, respektive s rozšířením Skálověží. Základ je o tvoření města, které by umožnilo rozšířit domovský Divukraj. Hráči získávají karty v podobě staveb a obyvatel města. A díky vysílání svých zvířecích pracovníků musí hráči správně zorganizovat svou snahu získávat dostatek surovin a postavit co nejhodnotnější město. Právě díky značnému množství karet může hra podlehnout náhodě, ale jedná se o ten typ hry, která zaujme jak nehráče, tak pokročilé deskovkáře.

Hraje se na čtyři roční období, konec zimy, jaro, léto a podzim. Na konci každého získá hráč nějaký bonus a nové pracovníky. Někdy se tak může hráč snažit ukončit své roční období dříve, případně načasovat své kroky tak, aby protihráč stáhl své pracovníky z mapy ve správnou chvíli.

Právě díky rozšířením je možné základní podobu modifikovat tak, aby hráčům herní zážitek perfektně vyhovoval.

Rozšíření Skálověží přináší vzdálené výpravy, které pochopitelně mohou ovlivnit stavbu samotného města. Ať již nalezením nějakých zvláštních míst, nebo třeba obyvatel. Také se jedná o možný zisk bodů. Rozšíření tak přináší k základní hře novou vrstvu.

Cizojazyčná hra

První místo obsadilo ISS Vanguard. Čeští hráči by se tohoto skvostu měli dočkat již letos. A to díky vydavatelství Albi. Tato sci-fi příběhová hra nám ukazuje svět, v němž lidé ve svém genomu rozluštili hvězdné souřadnice a vydali se tak tuto záhadu prozkoumat. Kampaň se hraje na několik sezení. A to dokonce na generace herních postav. Svou monumentálností tak připomíná Gloomhaven, v němž hrdinové během kampaně odcházeli "do důchodu" a bylo nutné si volit nové.

Jelikož je právě příběh tím hlavním, nezbývá než si hru pořídit, případně si počkat na její české vydání a poté se do děje ponořit. A nebo si nechat jeho části vyzradit od nějakého deskohráče.

Původně se jedná o hru od Awaken Realms, které je svými epicky působícími hrami poměrně známé.

DRUHÉ MÍSTO - CIZOJAZYČNÁ HRA

Druhé místo vyhrála válečná karetka ze série Odhodlaní. Tentokrát se jedná o velké balení s nápisem Undauted Stalingrad od Osprey Publishing. Čeští hráči mohou znát hry Odhodlaní: Normandie a Odhodlaní: Severní Amerika. To vše díky vydavatelství MindOK.

Opět se jedná o deckbuildingovou hru pro dva hráče, která je spojená s pohybem na mapě. Zároveň se jedná o hru se scénáři. Hráči mají na starost vojenskou četu a podle scénáře mohou být považováni například buď za útočníky, nebo obránce.

Obecně bývají hry z této série mezi hráči velmi dobře hodnocené. A umístění nového přírůstku na takto vysoké příčce nejen v soutěži Trolí palec ukazuje, že se tvůrcům zadařilo i tentokrát. Undaunted: Stalingrad oproti svého předchůdce rozhodně předčí minimálně ve velikosti krabice.

TŘETÍ MÍSTO - CIZOJAZYČNÁ HRA

Třetí místo získala opět Válka o Prsten, ale tentokrát v karetní podobě. I na tuto hru se mohou hráči těšit v české lokalizaci a opět díky vydavatelství REXhry, které již spustily předobědnávky. Karetní zpracování by mělo mít mnohem přístupnější pravidla i stabilnější a kratší herní dobu než figurková předloha. Přece jen i zmíněný Arkham Horror v karetní podobě zcela přerostl svou předlohu a stal se něčím, co svou existenci umí bez problému obhájit.

SHRNUTÍ

Soutěž ukázala, jaké hry si získali u Čechů největší oblibu. Zároveň dává jasně najevo, o jaké hry by se měl každý zarytý deskovkář zajímat.

Pochopitelně pouhý výpis prvních tří míst může být značně zkreslující, když počet míst v každé kategorii byl dvacet titulů. Nelze očekávat, že každý z hlasujících hrál všechny nominované tituly. Ale i tak lze z nominovaných i umístěných titulů ledacos odvodit.