Před více než půl rokem proletěla internetem zpráva, že byl v Rusku vydán zatykač na slavného spisovatele a novináře Dmitrije Glukhovského, autora postapokalyptické série Metro, která se mimo jiné stala předlohou oblíbené videoherní série od studia 4A Games. Hlavním důvodem bylo bezpochyby Glukhovského vystupování proti agresi na Ukrajině, kterou Ruská federace započala na konci února/februára minulého roku.

„Jmenuji se Dmitrij Gluchovskij a jsem spisovatelem z Moskvy. Chtěl bych říct, že mnoho lidí v Rusku, stejně jako já, velmi dobře chápe, že tato válka musí okamžitě skončit. Je nečestná, nespravedlivá, zákeřná, s vykonstruovanou záminkou. V duchu jsem se svými přáteli v Kyjevě a dalších ukrajinských městech, které právě teď trpí bombardováním ruské armády. Prosím, zůstaňte silní. Pravda a mír musí zvítězit,“ uvedl autor ve videu na youtubovém kanálu francouzsko-německé streamovací služby Arte. Pro britský deník The Guardian zase například napsal článek, ve kterém se pustil do ostré kritiky Putinova režimu, jenž kromě ukrajinskému lidu ubližuje i mnohým ruským občanům.  

Autor se v té době na území Ruska naštěstí nenacházel a momentálně se tam ani nenachází. To ale ruské vládě nezabránilo potrestat alespoň jeho tvorbu. Dle nejnovějších zpráv se jeho knihy dostaly na seznam zakázané literatury. Glukhovskij na svém Twitteru napsal: „Píšou, že jsou moje knihy odstraňovány z ruských knihoven. Byly na seznamu zakázané literatury.“ I přesto se ale ruští fanoušci mohou k jeho tvorbě oficiálně dostat. V tom samém tweetu totiž Glukhovskij připomíná, že většinu svých knih zveřejnil zdarma ve formátu pdf na svém telegramovém profilu.

Jak jsme již zmiňovali, Dmitrij Glukhovkij se ve světě proslavil hlavně postapokalyptickou trilogií Metro. Ta se odehrává po globálním jaderném konfliktu v kulisách moskevského metra, kde si přeživší vybudovali vcelku sofistikované útočiště. Hlavním hrdinou je mladík Arťom ze stanice Výstaviště, který se vlivem osudných událostí musí vydat na náročné putování napříč celým moskevským metrem.

Kromě Metra napsal autor například i další postapokalyptickou sérii názvem Stanoviště nebo sbírku Povídky o vlasti, která funguje jako satira na ruské občany, politiku a fungování celé země.