Je to zhruba měsíc, co jsme trochu zmateně a nevěřícně koukali na oznámení filmu LEGO Star Wars Terrifying Tales, který se 1. října/októbra objeví v nabídce streamovací služby Disney+. Na poli komiksů je spojení Star Wars a Halloweenu již tradicí, když se ale do téhle kombinace přidá stavebnice LEGO se svým tradičním humorem a odlehčeným pojetím, vznikne něco, co zkrátka musí překvapovat a nabízet vlastní, svéráznou tvář. O tom se teď můžeme přesvědčit díky novému traileru.

Přečtěte si také: Letošní Halloween ozvláštní speciál LEGO Star Wars

Video v první řadě připomíná základní příběh, který již známe. Poe Dameron a droid BB-8 musí v době po událostech filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera nouzově přistát poblíž bývalého hradu Dartha Vadera na planetě Mustafar, ze kterého Hutt jménem Graballa dělá luxusní hotel se sithskou tématikou. Stále zde ale přebývá Vaderův věrný služebník Vaneé, který hrdinům převypráví tři děsivé příběhy, zatímco se bude na pozadí schylovat k hrozivému plánu. Do něj se zaplete nejen Poe a BB-8, ale také Dean, malý chlapec, který je zároveň podřízeným Grabally.

Soudě dle prvních záběrů je jeden z příběhů inspirován událostmi komiksu Star Wars: Vzestup Kyla Rena, který zanedlouho vyjde i u nás a který mimo jiné popisuje okolnosti, za kterých Ben Solo vstoupil do řad Renovských rytířů, aby se z něj stal Kylo Ren. Film by dále mohl potěšit příznivce Klonových válek, jelikož Vaneé má také zjevně v rukávu příběh o tom, kterak se Maul s pomocí Nočních sester na planetě Dathomir vrátil mezi živé a příčetné. Vysloveně bizarní je ale scénář, v němž Luke Skywalker ještě jako mladý farmář na planetě Tatooine získá něco, co až příliš připomíná pracku nějakého Wookieeho, která plní přání. A tak si Luke přeje, aby se konečně dostal na imperiální akademii, načež se jeho přání samozřejmě splní.

Nejen příběh o Lukovi v řadách Impéria je jasným náznakem toho, že na dodržování kánonu ságy Star Wars si tu nikdo nehraje, což ostatně platí v případě všech LEGO Star Wars projektů, včetně loňského vánočního filmu LEGO Star Wars Holiday Special. Pozornému oku znalců při pohledu na trailer neunikne zcela zjevná skutečnost, že autoři mají kánon dobře nastudovaný, ale kolem a kolem je zjevně povoleno naprosto cokoliv. Droidí zombie parodující film Osvícení. Darth Vader, který osobně cvičí Luka na pilota. Generál Grievous, jenž asi tentokrát nebude mít nikoho, kdo by mu řekl hello there (i když...). Padlí padawani, co straší Bena Sola. Stačí si vybrat.

LEGO Star Wars Terrifying Tales má premiéru 1. října/októbra 2021 pouze na Disney+.