Na letošním filmovém festivalu v Cannes získal Velkou cenu režisér Jonathan Glazer za snímek The Zone of Interest, na jehož výrobu dohlíželo studio A24. Do našich kin sice snímek dorazí až příští rok, ale už nyní se můžete podívat na znepokojující oficiální trailer výše.

Příběh se zaměří na Rudolfa Hösse (Christian Friedel), nacistického funkcionáře a hlavního velitele vyhlazovacího koncentračního tábora v Osvětimi. Nahlédnout bychom tak měli do jeho rodinného života, který sdílel spolu se svou ženou Hedwigou (Sandra Hüller) a svými dětmi. Společně tak žili v domě se zahradou, který se nacházel hned vedle tábora. 

Rudolf Höss byl členem NSDAP a SS, velitelem nově vznikajícího tábora se stal v roce 1940, přičemž měl sám dohlížet na jeho výstavbu. V roce 1941 byl pak pověřen přetvořit Auschwitz na největší vyhlazovací tábor. Po válce byl dopaden a odsouzen během Norimberského procesu k trestu smrti oběšením, k čemuž došlo v roce 1947 na šibenici za krematoriem v Osvětimi.

Z výše uvedené upoutávky je vcelku jasné, že to na žádnou veselou podívanou rozhodně nevypadá, čekat bychom měli spíše mrazivé drama s pochmurnou a řádně znepokojující atmosférou. Snímek bude volně vycházet ze stejnojmenné knihy z roku 2014, kterou napsal Martin Amis.

Výše zmíněný Jonathan Glazer se postaral jak o scénář, tak i o režii. Mezi jeho další slavné snímky patří také mysteriózní drama Zrození (2004) a sci-fi thriller Pod kůží (2013).

Dále se ve filmu objeví herci jako Ralph Herforth, Max Beck, Stephanie Petrowitz, Marie Rosa Tietjen a Sascha Maaz.

V našich kinech se snímek objeví 15. 2. 2024.