Po dlouhém čekání se nám dostalo plnohodnotného traileru a pár dalších ukázek připravovaného seriálu The Watch. Ten je založen na díle Terryho Pratchetta. Další převedení kultovního komického fantasy se však nedočkalo nadšených ovací. Právě naopak, fanoušci jsou rozhořčení a nedokáží si vysvětlit, co se stalo s jejich oblíbeným dílem. Zdá se, že tyto reakce si za rámeček autoři rozhodně nedají.

Nespokojenost má vcelku logický základ. Nic, co jsme mohli vidět, se totiž příliš nepodobá knižní předloze. Tyto rozpory se objevily hned poté, co se k nám dostaly informace o obsazení a postavách. Herci příliš neodpovídali knižnímu popisu. To by samo o sobě nic neznamenalo. Existují stovky adaptací, kde postavy vypadají jinak a všichni je zbožňujeme. Důležité je přece zachovat charakter a příběh postav. Brzy se však ukázalo, že to nebude tento případ. Se jmény se k nám dostal i krátký popis rolí a ten se zažitou čtenářskou představou vůbec nekorespondoval.

Lady Sibyla Berankinová zde bude mnohem mladší a v noci se bude zabývat bojem se zločinem, na rozdíl od dobře stavěné laskavé dámy ve středních letech. Nebo třeba takový Kolík Aťsepicnu. V knize se jedná o neúspěšného, avšak vizionářského obchodníka, zatímco v seriálu z něj bude královna informační sítě. A ano, skutečně jde o královnu v ženském rodu. Bianca Simone si zahraje postavu Lupina Zavoněla, tajemníka městského patricije. Jenže v její verzi půjde o nadějnou čarodějku.

Také zástup oblíbených postav patřící do noční hlídky notně prořídl. Kam zmizel takový Noby Nóblhóch nebo jeho nerozlučný kolega Alfréd Tračník? Můžete si říci, že na tom nezáleží, že najedeme i případy, kde lehké změny adaptaci jen prospěly.

Ale je tu ještě jedna stejně důležitá věc jako postavy - a to samotný svět. Ten byl ze začátku přiznanou parodií klasické fantasy. Svět Terryho Pratchetta však nestagnoval. Postupně prošel průmyslovou i kulturní revolucí a transformoval se do něčeho, co bychom pro nedostatek přesnějších výrazů mohli nazývat steampunkem. Ani jednoho se nám však nakonec nedostává. Svět působí spíše jako postapokalyptický nebo dystopický a takhle si nikdo z nás Ankh-Morpork nepředstavoval.

V tomto ohledu starší filmy, ač neoplývaly zrovna největším rozpočtem, rozhodně odvedly mnohem lepší práci. A když se tvůrcům nepodařilo přenést tohle, co tedy přenesli? Terryho laskavý a přemýšlivý humor? To se nám také nezdá, ale pustili bychom se na velmi tenký led, kdybychom se to snažili hodnotit z tak krátkého vzorku.

Pokud chceme zjistit, kde a jak se vše pokazilo, musíme se podívat zpět do historie. Nikoliv však na úplný začátek. Na kompletní dílo a život Terryho Pratchetta bychom potřebovali asi i více než jedno samostatné téma. Soustřeďme se tedy pouze na příběhy točící se kolem mužů (a později žen) noční hlídky. První kniha této „podsérie“: Guards! Guards!, vyšla v roce 1989. Do češtiny ji jako Stráže! Stráže! nepřevedl nikdo jiný než jeden z nejvýraznějších českých překladatelů, Jan Kantůrek.

Do roku 2011 bylo vydáno ještě sedm dalších dílů. Ve stejném roce začal Sir Terry jednat s Prime Focus Productions a ředitelem Rodem Brownem o převedení Hlídky na televizní obrazovky. Ten produkoval předchozí filmy ze světa Zeměplochy nebo seriál Good Omens podle knihy, kterou Pratchett napsal spolu s dalším britským autorem, Neilem Gaimanem.

V roce 2012 byla založena společnost Narrativia Ltd. Ta i do dnešních dní spravuje všechny výtvory Sira Terryho včetně multimédií i merchandisu. Zakládajícími členy byli Rob Wilkins, Rhianna Pratchett, Rod Brown a sám Terry. Nedlouho na to bylo oznámeno, že seriál bude mít 13 epizod po 60 minutách a bude se jednat o kriminálku založenou na postavách z hlídky. Rozpočet měl být něco kolem 2 miliónů liber na epizodu.

Terryho dcera Rhianna Pratchett byla jednou ze scénáristek po boku Guye Burta (dříve pracoval na Borgiích), přičemž se šuškalo o tom, že se má zapojit i Terry Jones a Gavin Scott. Měli jsme se dočkat nové postavy Igoríny jakožto forenzní techničky.

Poté bylo nějakou dobu ticho. Až v roce 2014 se Colin Smythe, Terryho literární agent, nechal slyšet, že seriál se bude natáčet v Británii a diváci se jej dočkají v roce 2015. Bohužel smrt Terryho Pratchetta měla vliv i na vývoj seriálu. Rob Wilkins však na německém setkání fanoušků Zeměplochy oznámil, že seriál je stále ve vývoji.

Až v roce 2018 jsme se dočkali oficiálního oznámení magazínem Deadline. Nebylo zde ani slovo o Narrativia Ltd. nebo BBC America, která seriál produkuje nyní. Krátce na to Rod Brown opustil Narrativia Ltd. a tady to začíná být zajímavé.

BBC America na svých stránkách oficiálně oznámila a komunikovala seriál jako, cituji, „punk-rockový thriller“. Není divu, že fanoušci byli zmateni. Zde se o The Watch ještě mluvilo jako o seriálu založeném na díle Sira Terryho. V zoufalém pokusu o damage control bylo toto stanovisko na twitterovém účtu změněno na „inspirováno“, nikoliv založeno. V září minulého roku jsme se dočkali prvního obsazení a z toho, jak herci popisovali své role, jsme zjistili, že postavy budou velmi odlišné (jak bylo zmíněno výše). Natáčet se začalo v africkém Kapském Městě, a postupně jsem se dočkali jak fotografií, tak stávajícího traileru.

Fanoušci se samozřejmě v průběhu produkce ptali na to, proč seriál vypadá takto. Logickou volbou byla Rhianna Pratchett, která má k Zeměploše osobní vztah. Ta odpověděla, že s projektem nemá nic společného. Pracovala na něm, když byl její otec ještě na živu. Seriál od BBC je prý naprosto odlišný projekt, než ten, na kterém se podílela.

Může se to zdát jako strohé vyjádření, ale když se o showrunnerovi seriálu, Simonu Allenovi, vyjádříte slovy „jediné, co o něm potřebujete vědět, je, že selhal v poděkování MÉMU OTCI", asi je mezi vámi nějaká zlá krev. A když už se od adaptace distancuje i rodina Sira Terryho, určitě to nevěstí nic dobrého.

Nechceme vyvolat žádnou nenávist vůči seriálu. Pracuje na něm spousta skvělých lidí, kteří dělají vše, co je je v jejich silách, aby ho udělali co nejlepší. Možná to bude dobrý seriál, který si všichni užijeme a oblíbíme. Jen to nebude Zeměplocha Sira Terryho Pratchetta, ale Zeměplocha Simona Allena.