Na akci TUDUM byl oznámen seriál The Makanai: Cooking for the Maiko House, který je hranou adaptací mangy Maiko-san Chi no Makanai-san, z níž stojí kreslíř a spisovatel Aiko Koyama. Manga se poprvé objevila už v roce 2016 ve Weekly Shonen Sunday, později vyšel svazek celkem devatenácti samostatných kapitol. Toto dílo bylo velmi dobře přijato a dokonce vyhrálo Shogakukan Manga Award v kategorii Šónen.

V seriálu se seznámíme s mladou Kiyo, která přišla do Kjóta z města Aomori, aby se stala takzvanou maiko, tedy učednicí na gejšu. Gejši jsou v Japonsku tradičními společnicemi na úrovni, většinou nesmírně krásné a inteligentní. Jejich úkolem je poskytnou společnost plnou konverzace, hudby a tance. Jenže pro toto povolání nemá Kiyo vlohy, ale protože všem chutná její jídlo, dostane se nakonec do domu maiko jako kuchařka (tedy makanai). Společně s Kiyo přichází do města i Sumire, která je její kamarádkou z dětství. A pro to být gejšou má nezpochybnitelné vlohy. Její talent oceňují dokonce i její učitelky, které mají výcvik maiko na starosti. V průběhu seriálu tak budeme sledovat nový život těchto dvou žen, které se navzájem podporují ve své snaze na dobrou budoucnost.

Kiyo si zahraje Mori Nana, role Sumire se ujme Deguchi Natsuki. Z dalších postav pak můžeme jmenovat Ryoko (hraje Makita Aju), Chiyo (Matsuzaka Keiko) či Momoko (Hashimoto Ai), která je nejpopulárnější gejšou Kjóta. O režii se pak postará Hirokazu Kore-eda, který stojí například za populárním dramatem Shoplifters.

Z traileru vypadá tento chystaný seriál jako oddechovější záležitost pro milovníky japonské tradice a místní kuchyně. Na výsledek si ale budeme muset počkat až do příštího roku (2023), kdy by mělo The Makanai: Cooking for the Maiko House dorazit na Netflix.