Letos se v Cannes promítal snímek The Apprentice, nový celovečerní titul talentovaného íránského režiséra Aliho Abbasiho, který se zaměřil na mladého Donalda Trumpa, známého podnikatele a bývalého prezidenta USA, jenž se už za několik měsíců utká o Bílý dům s demokratickou kandidátkou Kamalou Harris.

Ve filmu, jenž se v Cannes dočkal rozporuplných reakcí, si mladého Trumpa zahrál Sebastian Stan, jehož budou mnozí znát jako Buckyho Barnse alias Winter Soldiera z MCU. Jelikož však snímek v některých částech nevrhá na Trumpa příliš pozitivní světlo, dlouhou dobu byl problém najít amerického distributora.

Server The Hollywood Reporter ale nedávno oznámil, že se jím nakonec stane společnost Briarcliff Entertainment. Ta film pošle do amerických kin ještě před prezidentskými volbami, přesněji 11. 10. 2024. Tvůrci filmu si tudíž mohou oddechnout, protože hledání distributora pro USA nebylo vůbec jednoduché.

Server Variety například na konci letošního jara napsal, že velká distribuční studia si snímek nechtěla vzít pod palec, protože se zřejmě bála exprezidentova hněvu. V rámci toho se obávala, že kdyby film vydala a Trump se znovu stal prezidentem USA, následně by využil své pozice, aby se mohl začít mstít. Je taktéž možné, že se studia bála před blížícími se volbami proti sobě poštvat některé Trumpovy příznivce a voliče.

Miliardář a Trumpův kamarád Dan Snyder například do filmu nalil nespecifikované množství peněz, přičemž se domníval, že The Apprentice bude pozitivním zobrazením Trumpa. Po zhlédnutí filmu byl ale údajně rozzuřený a pokusil se jeho vydání zastavit.

Nutno ale dodat, že The Apprentice není podle všeho filmem, který má Trumpa vykreslit pouze v negativním světle, údajně jasně prezentuje jeho úspěchy a snaží se, aby s ním publikum sympatizovalo. Podle některých insiderů film dokonce Trumpa až příliš „polidšťuje“. Přesto se však jeho tvůrci od lidí z Trumpovy volební kampaně dočkali výhrůžek, že na ně podají žalobu. 

Celkově by měl film vyprávět jak o Trumpově vzestupu k moci, tak i o jeho vztahu s právníkem Royem Cohnem (Jeremy Strong) během 70. a 80. let.

Jednou z nejvíce kontroverzních a šokujících částí filmu je podle všeho scéna, ve které Trump znásilní svou bývalou manželku a československou rodačku Ivanu v podání bulharské herečky Marie Bakalové (Boratův navázaný telefilm). Ve filmu k tomu dojde poté, co mu Ivana při rozvodu začne nadávat, že plešatí, ztloustl a je ošklivý.

Scéna by tak měla vycházet z knihy amerického novináře Harryho Hurta III. z 90. let, kde Ivana Trumpová hovoří o „sexuálním styku, jenž nazvala znásilněním“. Ivana však v roce 2015, během kterého Trump kandidoval na prezidenta, už obvinění nezopakovala a svého bývalého manžela podpořila. Předloni pak obvinění ze znásilnění odvolala. 

Režisér Ali Abbasi je dále zodpovědný za filmy jako Tina a Vore (2018) a Svatý pavouk (2022), natočil i pár epizod z první řady The Last of Us (2023). Scénář sepsal Gabriel Sherman (Nejsilnější hlas).

Dále se ve snímku objeví herci jako Martin Donovan, Emily Mitchell, Patch Darragh, Stuart Hughes, Michael Hough, Joe Pingue a další.

Českou premiéru film zatím stanovenou nemá.