Na loňském filmovém festivalu v Benátkách zabojoval o Cenu Orizzonti pro nejlepší film chválený snímek jménem Tatami, který by měl být takovým mixem sportovního dramatu a politického thrilleru. Venku máme oficiální trailer, na který se můžete podívat výše.

Hlavní hrdinkou příběhu se stává íránská judistka Leila Hosseini (Arienne Mandi), která spolu se svou trenérkou Maryam (Zar Amir Ebrahimi) míří na mistrovství světa v judu s úmyslem přivézt domů první íránskou zlatou medaili. Následně však vyjde najevo, že Leila se během turnaje možná střetne s izraelskou soupeřkou, což se však vůbec nelíbí íránskému režimu. Leila proto dostane od vlády své země ultimátum – bude muset předstírat zranění, aby z turnaje vypadla. Pokud tak neučiní, bude označena za vlastizrádkyni. Vzhledem k tomu, že je v sázce její vlastní svoboda i svoboda její rodiny, Leila čelí těžké volbě. Podřídí se íránskému režimu? Nebo se mu vzepře a bude dál bojovat o zlato?

Jedná se o historicky první film, na kterém se spolupodílí íránská režisérka a izraelský režisér.

Jmenovitě jde o výše zmíněnou Zar Amir-Ebrahimi, která před pár lety zabodovala na filmovém festivalu v Cannes se snímkem Svatý pavouk (2022), a Guy Nattiv, jenž nám nadělil historické drama Golda - Železná lady Izraele (2023).

Dále se ve snímku objeví herci jako Jaime Ray Newman, Nadine Marshall, Lir Katz, Ash Goldeh, Valeriu Andriuta, Mehdi Bajestani, Elham Erfani a Sina Parvaneh.

Zatím není známo, kdy snímek dorazí.