O The Fabelmans, novém filmu Stevena Spileberga, se dosud mluvilo nejen jako o částečně autobiografickém snímku slavného režiséra, ale i jako o dost možná jenom z posledních filmů, k nimž složil hudbu neméně slavný John Williams. Přesto jsme dosud z tohoto projektu neviděli skoro nic. Dokonce nebylo dodnes známo, kdy se ho vlastně dočkáme. Nyní ale přichází první trailer, který vše napravuje.

The Fabelmans vypráví příběh šestnáctiletého aspirujícího filmaře Sammyho Fabelmana, kterého si zahrál Gabriel LaBelle (Predátor: Evoluce). Trailer se proto zaměřuje na jeho dospívání plného filmování, radosti, ale i konfliktů se spolužáky a s rodiči. Těmi jsou umělecky zaměřená matka v podání Michelle Williams (Prokletý ostrov, Venom) a otec s úspěšnou vědeckou kariérou, jemuž propůjčil tvář a hlas Paul Dano (The Batman, Až na krev). V dalších rolích se pak objeví Seth Rogen, Judd Hirsch, Jeannie Berlin, Julia Butters, Robin Bartlett nebo Keeley Karsten.

Styl režie a obecně filmů Stevena Spielberga je v traileru rozhodně znát, přičemž scénář má na starosti nejen Spielberg, ale i Tony Kushner, který už s režisérem spolupracoval třeba na filmech Lincoln a Mnichov. Producenty jsou pak kromě Spielberga a Kushnera ještě Kristie Macosko Krieger, která pro změnu spolupracovala na snímcích West Side Story a Akta Pentagon: Skrytá válka, dále Carla Raij (taktéž West Side Story) a Josh McLaglen (Free Guy, Logan: Wolverine).

A ano, pod hudebním doprovodem je podepsán John Williams. Jurský park, Schindlerův seznam, Čelisti, každý Indiana Jones, E.T. Mimozemšťan, Blízká setkání třetího druhu, Zachraňte vojína Ryana, Minority Report... Spielberg spolupracoval s Williamsem na desítkách filmů a z této spolupráce většinou vzešly velmi povedené, dnes už klasické kousky. Doufejme tedy, že budeme moci The Fabelmans s klidným svědomím zařadit mezi ně. O kvalitách filmu se budeme moci přesvědčit už 24. 11. 2022, kdy The Fabelmans vstoupí do našich kin. V zahraničí se film objeví ve vybraných kinosálech už 11. 11. 2022.