Clapec, který přežil a měl víc štěstí než rozumu by nikdy nedotáhl svůj příběh do konce bez statečných přátel a podporovatelů. Kdo je a není na straně Harryho Pottera v boji proti temnému lordu Voldemortovi nebylo odhaleno téměř do poslední chvíle. Profesor Severus Snape v podání Alana Rickmana byl vždycky nejednoznačnou záhadnou postavou, která si ale získala srdce knižních i filmových fanoušků.

Přečtěte si také: Olderlands provokuje, nový Harry Potter, Blade Runner v Praze a live-action NARUTO

Ovšem možná jste slyšeli, že herec se svou rolí už od začátku poněkud zápasil. Chladný mistr lektvarů se Rickmanovi zprvu zdál spíš jako nezajímavý „neměnný kostým”. Talentovaný umělec, jakým Rickman rozhodně byl, s velmi širokým rozsahem jednoduše nechtěl být zaškatulkován jako stereotypní herec, který hraje tu samou roli pořád dokola. Ke všemu byl přesvědčen, že jde o padoucha.

Alan Rickman už bohužel není mezi námi, ale přednedávnem, šest let od hercovi smrti, zveřejnil deník The Guardian exkluzivní výňatky z jeho osobních deníků. Rickman si vedl záznamy od roku 1972, ale obsáhle zápisky svého života začal vytvářet až téměř o 20 let později. Nakonec skončil u 26 svazků, které jsou dokonce i barevně ilustrovány

Nyní můžeme nahlédnout do upravených zpráv z jedenáctiletého období, které určovaly rickmanův kurz na place u filmů o Harrym Potterovi. Třeba 12. dubna/apríla 2006 napsal: 

UVĚDOMIL JSEM SI, ŽE JAKMILE SI [SNAPE] NASADÍ PRSTEN A KOSTÝM, NĚCO SE STANE. ZAČNE MI BÝT NEPŘIROZENÉ BÝT UPOVÍDANÝ, USMĚVAVÝ, OTEVŘENÝ. TA POSTAVA MĚ ZUŽUJE, STAHUJE. TO NEJSOU DOBRÉ VLASTNOSTI NA FILMOVÉM PLACE. NIKDY JSEM NEBYL SE ŠTÁBEM MÉNĚ KOMUNIKATIVNÍ. NAŠTĚSTÍ DAN [RADCLIFFE] TUTO ROLI PLNÍ S LEHKOSTÍ A ŠARMEM. A MLÁDÍ.

ALAN RICKMAN

Více pochybností o svém účinkování ve fantastické čarodějnické sérii se v Rickmanových denících objevují zejména po úspěchu filmu Harry Potter a Kámen mudrců. 4. prosince/decembra 2002 adresoval snahu opustit franšízu.

MLUVIL JSEM S [AGENTEM] PAULEM LYONEM-MARISEM O ODCHODU Z HP [HARRYHO POTTERA], KTERÝ SE PODLE NĚJ USKUTEČNÍ. ALE JSME OPĚT V OBLASTI KOLIZE PROJEKTŮ. ZNOVU OPAKUJI, ŽE HP UŽ NEBUDE. NECHTĚJÍ TO SLYŠET.

ALAN RICKMAN

I když se necítil úplne ve svém živlu, nešetřil obdivem k hlavnímu představiteli, protože 2. května/mája 2003 si zaznamenal:

NA CHODBĚ S DANEM RADCLIFFEM. JE TEĎ TAK KONCENTROVANÝ. VÁŽNÝ A SOUSTŘEDĚNÝ – ALE SE SMYSLEM PRO ZÁBAVU. POŘÁD SI NEMYSLÍM, ŽE JE TO SKUTEČNÝ HEREC, ALE NEPOCHYBNĚ BUDE REŽÍROVAT/PRODUKOVAT. A MÁ TAKOVOU TICHOU, DŮSTOJNOU PODPORU SVÝCH RODIČŮ. NA NIC NETLAČÍ.

ALAN RICKMAN

Na druhou stranu se rozpovídal i o tlaku, kterému čelili režiséři, přičemž na práci s dětskými herci si neváhal taky postěžovat 30. července/júla 2003.

DEN ZAPOČAL KRÁSNĚ POTÉ, CO MI NA HLAVU SPADLA OBRAZOVKA. NÁHLÉ NEČEKANÉ BEZVĚDOMÍ BYLO NÁSLEDOVÁNO DEN TRVAJÍCÍ MELANCHOLIÍ. ALFONSO [CUARÓN, REŽISÉR] SE NA MĚ TIŠE OBOŘIL. MÁM HO PŘÍLIŠ RÁD NA TO, ABY TO TRVALO PŘÍLIŠ DLOUHO, TAKŽE JSME SE PŘESUNULI MIMO PLAC, ABYCHOM TO VYŘEŠILI. JE POD KLASICKÝM HP TLAKEM A I ON REŽÍRUJE KAMERY VÍC, NEŽ HERCE, JENŽE TY DĚTI POTŘEBUJÍ REŽII. NEZNAJÍ SVÉ DIALOGY A EMMINA [WATSON] DIKCE JE NĚKDY MIMO JAK ALBÁNIE. NAVÍC MOJE TAKZVANÁ ZKOUŠKA JE S NĚJAKÝM FRANCOUZSKÝM CHLÁPKEM.

ALAN RICKMAN

27. července/júla 2007 nakonec víceméně postupně přijal postavu Snapea a spatřil v ní jistou hloubku. To, co drželo Rickmana u projektu byl zřejmě i rozhovor s autorkou knih J. K. Rowling, která mu po natočení druhého dílu prozradila, jak se jeho příběh nakonec vyvine. O Snapeovo tajemství věděl jen on a zarytě mlčel. Díky tomu ale do svého ztvárnění vnášel malé detaily, zvláštnosti a nuanse. 

(Následující citace obsahují spoilery)

... DOČETL JSEM POSLEDNÍ KNIHU HARRYHO POTTERA. SNAPE UMÍRÁ HRDINSKOU SMRTÍ, POTTER HO SVÝM DĚTEM POPISUJE JAKO JEDNOHO Z NEJSTATEČNĚJŠÍCH MUŽŮ, KTERÉ KDY POZNAL, A JEHO SYNA NAZÝVÁ ALBUS SEVERUS. TOHLE BYL OPRAVDOVÝ RITUÁL PŘECHODU. JEDNA MALÁ INFORMACE OD JK ROWLINGOVÉ PŘED SEDMI LETY – SNAPE MILOVAL LILY – MI DALA ÚHEL, KTERÉHO JSEM SE MOHL DRŽET.

ALAN RICKMAN

26. listopadu/novembra 2009:

SNAPEOVA SMRT. TÉMĚŘ O DESET LET POZDĚJI. ASPOŇ ŽE TO ZŮSTALO JEN U DVOU HERCŮ... DAVID [YATES, REŽISÉR] JE ZRANITELNÝ A ROZTOMILÝ, KDYŽ JE NADŠENÝ. A TOUHLE SCÉNOU JE. JE TO ABSOLUTNÍ UKÁZKA TOHO, CO SE MŮŽE STÁT, KDYŽ DVOJICE HERCŮ VEZME SCÉNU ZE STRÁNEK A PRACUJE S PŘÍBĚHEM, PROSTOREM A SEBOU NAVZÁJEM. LODĚNICE  STUARTA CRAIGA [SCÉNA] TOMU DODALA NĚCO IRONICKÉHO A VĚČNÉHO. JAK JSEM V JEDNU CHVÍLI ŘEKL DAVIDOVI – JE TO CELÉ TROCHU EPICKÉ A JAPONSKÉ.

ALAN RICKMAN

29. března/marca 2010:

POSLEDNÍ DEN NA PLACE HARRYHO POTTERA „TOMU VŠEMU JE TROCHU TĚŽKÉ UVĚŘIT. MYSLÍM, ŽE I DANIEL BYL ŠOKOVÁN TOU KONEČNOSTÍ. ZDÁLO SE, ŽE KAMERY JSOU VŠUDE (TY DOKUMENTÁRNÍ). „TAK JAKÝ JE TO POCIT?" PTAJÍ SE MĚ. DŘÍV, NEŽ TO ČLOVĚK POCÍTÍ, DŘÍV, NEŽ TEN POCIT DOSTANE JMÉNO. „JE TO SOUKROMÉ," ODPOVÍDÁM, „A S TÍM SE DĚLIT NEBUDU," VZKAZUJI DO OBJEKTIVU.

ALAN RICKMAN

Alan Rickman zemřel 14. ledna/januára 2016. Bylo mu 69 let.