Spisovatel Vladimir Nabokov se nejvíce proslavil díky kontroverznímu románu Lolita z roku 1955, z něhož následně vzešlo i pár slavných filmových adaptací. Na Oscara nominovaný režisér a scenárista Scott Frank (Logan: Wolverine) však nějakou dobu pokukuje po Nabokově starším díle, kterým je román Smích ve tmě z roku 1932.

Kniha se dá v podstatě tak trochu považovat za určitého předchůdce Lolity. Tentokrát hlavní postavou není „nymfičkami“ posedlý muž, který se zakouká do dvanáctileté dívky, nýbrž ženatý kritik umění, jehož naprosto okouzlí šestnáctiletá „femme fatale“ jménem Margot. Na nějaký šťastný a krásný nový vztah ale může rovnou zapomenout.

Snímek se již několika adaptací dočkal, nejznámější je pravděpodobně verze z roku 1969 od Tonyho Richardsona. S vidinou o své vlastní verzi proto zmíněný Scott Frank oslovil Netflix. 

V rozhovoru pro The New Yorker však filmař, který adaptaci chystá už několik let, odhalil, že Netflix plánovaný projekt nakonec odmítl financovat. Což je poměrně překvapivé, protože Frak Netflixu nadělil chválené seriály jako Godless (2017) a Dámský gambit (2020), ve kterém se v hlavní roli objevila Anya Taylor-Joy. A právě tato herečka se měla stát hlavní hvězdou i ve Frankově adaptaci Smíchu ve tmě, kde si měla zřejmě zahrát výše zmíněnou svůdnici Margot.

Bohužel není známo, proč přesně Netflix projekt odmítl, ale snad ještě není všem dnům konec. Je možné, že Frank chystanou adaptaci nabídne jiné službě nebo studiu, které mu posléze vdechne život. 

Frank na scénáři pracoval spolu s Megan Abbott, spisovatelkou a scenáristkou, která na základě své knihy Dare Me vytvořila seriál Jak se opovažuješ (2019). Napsala také pár epizod pro sérii The Deuce: Špína Manhattanu (2017).

Budeme každopádně oběma tvůrcům držet palce, aby se jim projekt nakonec podařilo odlepit od země.