Před několika dny vytvořila ve světě nemalý poprask zpráva o skladbě Heart on My Sleeve, kterou „nazpíval“ známý rapper Drake spolu s dalším renomovaným umělcem The Weeknd. Celý vtip ale byl v tom, že jeho hlas vznikl pomocí umělé inteligence a za písní jako takovou stojí neznámý producent vystupující pod pseudonymem Ghostwriter.

Kontroverze s uměle vytvořenou skladbou nabrala na popularitě nejen proto, že v ní jakože vystupují umělci, kteří s ní prakticky nemají nic společného, ale zejména kvůli spekulacím o způsobilosti pro získání prestižní ceny Grammy.

Harvey Mason Jr., generální ředitel společnosti Recording Academy, která ceny Grammy uděluje, v rozhovoru pro list The New York Times před nedávnem uvedl, že skladba může získat cenu „naprosto oprávněně, protože ji napsal člověk“. A ano, text skutečně vytvořil sám Ghostwriter. Kolem uměle napodobených hlasů se však stále vedou spory.

Heart on My Sleeve

Už dříve se odborníci shodovali, že Heart on My Sleeve spadá do právní šedé zóny. Mason si jejich názory pravděpodobně vzal k srdci a na Instagramu se v pátek ke skladbě znovu vyjádřil. Tentokrát ale prohlásil, že Grammy získat nemůže.

Argumentuje přitom tím, že vokály nebyly získány legálně, neboť jejich umělé vytvoření nebylo schváleno vydavatelstvím nebo samotnými zpěváky. Pro udělení ceny Grammy je navíc požadováno, aby byla skladba komerčně dostupná, což Ghostwriterovo pochybné dílo rovněž nesplňuje.

Skladba se chvíli nacházela na nejpopulárnějších streamovacích platformách jako Spotify či Apple Music, ale po stížnosti vydavatelství Universal Music Group, které má pod svými křídly jak Drakea, tak Weeknda, nakonec byla odstraněna.

Celkově se ale zdá, že Record Academy nemá specificky problém s tím, že píseň vytvořila umělá inteligence. Větší problém patrně představují otázky kolem autorských práv a nutnosti vyžádat si souhlas umělců pro napodobení jejich hlasu. Je tedy možné, že Grammy v budoucnu získá nějaká AI generovaná skladba, avšak evidentně pouze za předpokladu, že nebude mít problém s narušením cizího duševního vlastnictví.