Před nedávnem se objevila píseň, která způsobila velký rozruch v rámci hudebního průmyslu. Anonymní producent vystupující pod pseudonymem Ghostwriter vytvořil skladbu s názvem Heart on My Sleeve pomocí umělé inteligence, která simulovala vokály populárního rappera Draka. Tato skladba byla následně předložena k nominaci na prestižní hudební cenu Grammy v kategoriích Nejlepší rapová píseň a Píseň roku. Dílo vytvořené pomocí AI si můžete poslechnout níže.

Zajímavostí je, že v obou těchto kategoriích je cena připisována skladateli, kterým je v tomto případě skutečná osoba. Dříve v roce 2023 aktualizovaly Grammy svou politiku týkající se ocenění, kdy uvedly, že hudba s komponenty generovanými AI je způsobilá k ocenění. Podmínkou však je, že kategorie, ve které je skladba nominována, musí být určena pro část skladby vytvořenou člověkem.

Harvey Mason Jr., generální ředitel Grammy, potvrdil tuto politiku a zdůraznil, že hudba s prvky AI je naprosto způsobilá pro nominaci. Kromě toho upozornil na to, že Akademie hudebních cen také zjišťuje, zda byla skladba komerčně dostupná, což je součástí pravidel soutěže.

Skladba Heart on My Sleeve se však stihla ocitnout v problémech – byla odstraněna ze všech hlavních streamovacích služeb. Údajně totiž spadá do právní šedé zóny. Neustále se ale šíří internetem, a tudíž je garantováno, že hned tak nezmizí.

Zpráva přichází v době, co někteří umělci – zejména scenáristi – bojují proti použití umělé inteligence v odvětvích umění. Jak jsme vás informovali nedávno, stávka zasáhla také videoherní průmysl.