Do premiéry seriálu The Last of Us zbývají necelé tři týdny. 16. 1. 2023 nám HBO Max naservíruje první díl očekávané novinky, která by se měla stát dalším hitem po vzoru Hry o trůny (Game of Thrones).

Zda tomu tak skutečně bude, tomu napoví první epizoda, jež bude neobvykle dlouhá. Dosahovat bude téměř délky celovečerního filmu. Připravit se totiž máme na celých 85 minut, odhalila latinská pobočka HBO. Další epizody budou naopak o něco kratší; 55 minut.

Pokud vás přesto první dva díly nebudou bavit, tak dle Troye Bakera si máte počkat na třetí epizodu. Dabér a herec Joela ve hrách The Last of Us viděl prvních pět dílů. V prvních dvou budou diváci seznámeni se světem, ovšem třetí díl má vše změnit, včetně děje a otočit předpoklady diváka, který nezná hry, o 180 stupňů.

Tady se hodí připomenout, že Neil Druckmann a Craig Mazin už dříve slibovali věrnost původnímu příběhu z her. Takže hlavní dějové body budou v mnoha případech stejné. Přesto se ale máme dočkat několika zajímavostí, menších změn a rozšíření příběhu. Dokonce se mluví o novém druhu infikovaných, který vznikal ve spolupráci se studiem Naughty Dog, s autory původních her.

V prvním traileru jsme viděli rozšíření prologu, kdy můžeme vidět Sarah (dcera Joela, hraje Nico Parker) ve dne, stejně tak se dozvíme více o bostonské karanténní zóně, kde pobýval Joel (Pedro Pascal) a Tess (Anna Torv). Dá se tedy předpokládat, že první dvě epizody nabídnou cestu Joela, Tess a Ellie (Bella Ramsey) z Bostonu. Plus samozřejmě události, které se staly před vypuknutím epidemie.

Když jsme u těch změn, tak těmi si projde i Joel. Scenáristé se zaměřili na dopady jeho těžkého života na fyzické zdraví. Kvůli střelbě hůř slyší na jedno ucho. A kolena ho bolí pokaždé, když vstane. Druckmann s Mazinem a dalšími lidmi kolem seriálu chtěli, aby Joel vypadal jako průměrný člověk středního věku, a ne jako Tom Cruise. Při hraní hry by takové věci spíše překážely, v seriálu je ale pro ně prostor a postava díky nim bude působit reálněji.

NÁSILÍ BUDE MÍT JINOU PODOBU

S tím souvisí násilí. Hry The Last of Us (remake se jmenuje The Last of Us Part 1) a pokračování The Last of Us Part 2 jsou hodně brutální, není v nich nouze o krvavé scény. Ani v seriálu nebude nouze o násilí, i když jeho role bude trochu jiná.

„Potřebujeme určitou míru akce nebo násilí, které jsou použity v herních mechanismech, abyste se mohli snáze vžít do Joelovy postavy a dosáhnout určitého průběhu hry. Pomáhá to spojit se s avatarem na obrazovce a vidět svět jeho očima, ale tato nutnost v pasivním médiu, jako je seriál, neexistuje,“ vysvětluje rozdíly Neil Druckmann pro The New Yorker.

„Na začátku naší spolupráce s Craigem Mazinem a HBO se mi líbil návrh odstranit veškeré násilí s výjimkou nejnutnějších scén. Díky tomu působí násilí ještě silnějším dojmem než ve hře, protože když se při odhalování hrozby zastavíte a pak ukážete reakce lidí na nebezpečí, je vše ještě děsivější. Až odhalíme nakažené a clickery, uvidíte, co přivedlo lidstvo k pádu a proč jsou všichni tak vyděšení,“ dodal Druckmann.

Jinými slovy se brutální násilí bude objevovat jen v nejnutnějších scénách, zatímco budeme sledovat, proč jsou lidé vyděšení, což má být děsivější než brutální násilí.

Co čekat od The Last of Us aneb proč adaptace videoher selhávají

PŮVODNĚ MĚL BÝT FILM

První pokus přenést The Last of Us na velká plátna proběhl už v roce 2014. Práva v té době měla dceřiná společnost Sony, Screen Gems, jež je mimo jiné zodpovědná za původní filmovou sérii Resident Evil, ale v Naughty Dog projekt zastavili. Mělo jít přitom o film, na němž se podílel Sam Raimi, režisér Spider-Mana.

Hlavním důvodem zastavení prací na filmu The Last of Us byl styl, kterým měla být adaptace vytvořena. Lidé ze Screen Gems chtěli větší důraz na emociální příběh a de facto něco ve stylu Světová válka Z (World War Z). Snímek měl být také „více sexy“ než hra a mimo jiné se zaměřit na ženské postavy.

Taková představa se vedení Naughty Dog nelíbila a Neil Druckmann přípravy filmu zrušil. Autor hry si představoval spíše něco jako krimi thriller Tahle země není pro starý (No Country for Old Men).