Není žádných pochyb o tom, že Netflix patří mezi největší a nejpopulárnější streamovací platformy na světě. Však taky není divu, jeho výběr filmů, seriálů a dokumentů je oproti některé konkurenci opravdu nesmírně rozmanitý, nemluvě také o tom, že v posledních letech se zaměřuje také na výrobu a produkování snímků, které vznikají pod jeho taktovkou. A pokud platformu sami používáte, tak určitě víte, že lze pod jeden účet připojit vícero zařízení. Díky tomu se na Netflix může pod vašimi přihlašovacími údaji koukat třeba někdo, kdo vůbec nepatří do vaší domácnosti. Třeba dobrý kamarád, babička, případně i soused, který vám před rokem spravil kotel. Původní uživatel se tak s dalšími sledujícími může zároveň rovnoměrně podělit o samotné náklady. Netflix nad tím nějakou dobu přimhuřoval oko. Ale nic netrvá věčně. 

Netflix totiž začal důrazněji zastávat ono stanovisko, že připojení k platformě by mělo zkrátka a dobře zůstat pouze u jedné domácnosti. Pokud se na službu bude chtít koukat i někdo mimo ni, tak si má účet na Netflixu zkrátka sám založit a pravidelně za něj platit. Část oficiální tiskové zprávy, kterou Netflix ohledně této věci vydal, zní následovně:

,,Vždy jsme lidem, kteří spolu žijí, usnadnili sdílení svého účtu Netflix pomocí funkcí, jako jsou samostatné profily a více streamů v našich standardních a prémiových plánech. I když byly velmi populární, vytvořily také určitý zmatek ohledně toho, kdy a jak lze sdílet Netflix. V důsledku toho jsou účty sdílené mezi domácnostmi, což zasahuje do našich schopností investovat do skvělých nových seriálů a filmů pro naše členy.“

Netflix ale nezůstane pouze u slov a strašení. Hodlá také jednat. Streamovací platforma totiž hodlá zavést speciální poplatek právě pro uživatele, kteří sdílejí své účty a hesla s osobami jiných domácností. Účet budou moci sdílet i nadále, ovšem zároveň budou muset zaplatit o něco více. Nynější předplatitelé tak budou mít možnost za určitou cenu přidat účty až pro dva lidi, kteří s nimi domácnost nesdílí. V následujících několika týdnech hodlá Netflix provést první testy, které se uskuteční v Chile, Kostarice a Peru. Za každý jeden další účet si zde uživatelé připlatí 2380 CLP v Chile, 2,99 USD v Kostarice a 7,9 PEN v Peru, což je v přepočtu něco kolem 80 Kč. 

Jakmile Netflix v těchto třech zemích dotestuje, údajně by to samé mělo začít platit i pro zbytek světa. Spousta uživatelů i u nás si předplácí Netflix Premium, který nabízí hned čtyři profily, tudíž prostor pro čtyři různá zařízení, která nemusí být ve stejné domácnosti. Mnoho analytiků se ale domnívá, že Netflix tímto krokem půjde hlavně sám proti sobě. Streamovací gigant tím tak může ztratit miliony uživatelů, které ono rozhodnutí náležitě namíchne. Už i na různých sociálních sítích se nejrůznější uživatelé vyjádřili, že pokud Netflix opravdu přijde s tímto omezením, tak s ním skončí.

Dělá podle vás Netflix dobře?