Příští týden vstoupí do kin Saw X, již desátý díl slavné filmové série pro milovníky morbidní zvědavosti, ve kterém se hlavní hvězdou stane Tobin Bell jakožto vychytralý John Kramer. Z komerčního hlediska na tom celá série byla vždy dobře, jednotlivé filmy měly v kinech slušné tržby, tudíž bylo v zájmu studií Lionsgate a Twisted Pictures, aby ve značce pokračovaly. Jediným větším malérem byl film devátý jménem Spirála strachu: Saw pokračuje (2021), který z rozpočtu 20 milionů utržil jen 40.6 mega.

I tak ale dostal zelenou díl desátý, se kterým však celá značka evidentně také neskončí. Producenti Mark Burg a Oren Koules odhalili, že už začali probírat možnosti, kterým směrem posunout celou sérii dál. V rámci toho uvedli, že již mají vymyšlené nápady pro případný jedenáctý díl. 

Oba producenti však zároveň nechtějí nic uspěchat, protože Saw X ještě ani není v kinech. Není to každopádně poprvé, co slyšíme zvěsti o pokračování celé série. Režisér Darren Lynn Bousman, jenž natočil Saw 2 (2005), Saw 3 (2006), Saw 4 (2007) a zmíněnou Spirálu strachu, už v roce 2021 odhalil, že celá značka by mohla mít svůj vlastní rozšiřující se univerz à la MCU. Ve hře by mohla být i možnost televizního seriálu. Ještě ale uvidíme, nakolik dobře si desátý díl povede v kinech.

O nadcházejícím filmu každopádně producenti prohlásili, že se bude jednat především o příběh Johna Kramera. První půlhodina snímku by ho měla vyobrazit jen jako normálního člověka, který pouze touží najít lék na rakovinu, jeho druhá a o něco hrozivější stránka se tak projeví až později. V Saw X tak nadělí svou krutou spravedlnost podvodníkům, ke kterým se původně obrátil, aby mu vyoperovali nádor. 

O režii Saw X se postaral Kevin Greutert, dlouholetý veterán celé série, který působil jako střihač pro prvních pět dílů. Následně se ale také ujal režie pro Saw 6 (2009) a Saw 3D (technicky vzato Saw 7) z roku 2010.

Dále se ve filmu objeví herci jako Michael Beach, Synnøve Macody Lund, Steven Brand, Renata Vaca, Paulette Hernandez, Octavio Hinojosa a Joshua Okamoto.

Snímek u nás bude premiérovat 28. 9. 2023.