Vzpomínáte na hydraulický oblek z druhého dílu ságy Vetřelec, ve kterém Ellen Ripleyová bojuje s vetřelčí královnou? Právě jemu podobné „obleky“ už dávno nejsou sci-fi záležitostí. Americká společnost Sacros Robotics přichází s novým modelem tzv. exoskeletonů řady Guardian XO, které svým vzhledem nápadně připomínají kosmickou vychytávku z roku 1986.

Tento exoskeleton je první akumulátorem napájená robotická kostra na bázi obleku, která kombinuje lidské instinkty, inteligenci a úsudky se sílou, vytrvalostí a neuvěřitelnou přesností.

Guardian XO zvyšuje sílu operátora, aniž by omezoval volnost jeho pohybu. Zároveň zvyšuje produktivitu a výrazně snižuje rizika zranění, která obvykle přináší práce s těžkými předměty. 

První prototypy těchto mechanických koster zamířily na letiště v Las Vegas, kde donedávna podléhaly testování. „Pocitově exoskeleton nic neváží, díky úponům je to podobné, jako bych si navlékla batoh,“ popisuje práci v exoskeletonu operátorka, která je na lasvegaském výstavišti předváděla. Guardian XO přenáší sílu v poměru 20:1.

V praxi to tedy znamená, že dvacetikilové břemeno operátor exoskeletonu zvedá s pocitem, jako by vážilo pouhý jeden kilogram. Padesátikilová pneumatika tak pro operátora váží 2,5 kilogramu. V současné verzi dovede robot manipulovat s předměty, jejichž váha se blíží k 90 kilogramům. Vývojáři však do oficiálního data jejích distribuce slibují řadu inovací a to zejména v oblasti umělé inteligence.

A kdy se tyto robotické paže objeví i za hranicemi letištního prostoru? Plošný pronájem exoskeletonů by měl započít v roce 2021 a roční pronájem by se měl pohybovat okolo 100 tis. USD. Sarcos Robotics nedávno na jejich výrobu obdržel 40 mil. USD (cca 921 mil. Kč).

Na takového Iron Mana nebo Falloutovský Power Armor si tak ještě budeme muset chvíli počkat, ale takový exoskeleton z Edge of Tomorrow, nebo právě z Vetřelce je vlastně již realitou. Nezbývá tedy než doufat, že možnost probudit svou vnitřní Ripleyovou dostane řada nových operátorů co nejdříve. Ale do garáže by se to taky hodilo, že jo?