Seriál Doctor Who (v češtině Pán času) je v posledních letech v očích skalních fanoušků velmi komplikovaný. Od roku 2018, kdy na pozici showrunnera usedl Chris Chibnall a v hlavní roli Doktora, potažmo Doktorky, se objevila herečka Jodie Whittaker, šla hodnocení raketově dolů. Primárně za to může především řada nezajímavých příběhů a značná změna tónu, která spoustu lidí odradila. Rozhodně tomu nepomohlo ani vysoce kontroverzní finále prozatím poslední, dvanácté, série.

Zprávy z minulého měsíce, že se duo Chris Chibnall a Jodie Whittaker od projektu koncem letošní třinácté série odtrhnou, tak řadu fanoušků potěšily. Zároveň se ale nabízely velké otázky. Kdo bude další showrunner? Kdo bude další Doktor? Minimálně na první otázku jsme dostali snad tu nejlepší odpověď, jakou si mohl kdo přát.

Společnost BBC totiž oznámila, že se coby showrunner vrátí sám Russell T. Davies, který v roce 2005 po 16 letech seriál oživil a představil ho modernímu publiku. Jako showrunner působil od roku 2005 až do roku 2010, tedy pro první až čtvrtou sérii s devátým Doktorem (Christopher Eccleston) a desátým Doktorem (David Tennant). Mnozí fanoušci koukají na tyto série jako zlatou éru seriálu. Russell T. Davies se také podepsal pod vznik spin-offů Torchwood určený pro starší diváky a The Sarah Jane Adventures mířený spíše na děti.

Jsem nadšený, že se vracím ke svému oblíbenému seriálu,“ řekl Davies. „Ale to jdeme moc dopředu. Stále mě čeká celá řada skvělého Doktora v podání Jodie Whittaker, u jejíhož kormidla stojí můj přítel a hrdina Chris Chibnall – zatím jsem stále divákem.“

Je nesmírně vzrušující a příhodné, že se k 60. výročí seriálu [...] vrací domů jeden z britských scenáristických diamantů,“ dodal Chibnall narážející na návrat Daviese pro 14. sérii, která je aktuálně v plánu na rok 2023.