R. Talsorian Games známe především jako firmu, v níž se zrodil svět Cyberpunku, z něhož vychází i videohra Cyberpunk 2077 od polského studia CD Projekt RED. Právě spolupráce R. Talsorian Games a CD Projektu během let vedla také k vytvoření stolního RPG ze světa Zaklínače, které známe jako The Witcher Pen & Paper RPG nebo jednoduše The Witcher TTRPG.

Základní kniha pro The Witcher TTRPG vyšla v roce 2018, bohužel ale byla plná chyb a nepřesností. Ty naštěstí autoři rychle opravili a vyžehlené vydání následovala řada placených, už za všech okolností koherentních rozšíření. Lords and Lands tak rozšiřuje možnosti Gamemasterů, A Witcher's Journal je rájem pro příznivce monster a samotných zaklínačů, A Tome of Chaos představuje oslavu vědy a magie světa Zaklínače a A Book of Tales nabízí nejen pořádnou nálož nových příběhů a dobrodružství. Dosud přitom vše nasvědčovalo tomu, že R. Talsorian Games hodlá s expanzemi stolního Zaklínače, jehož dějové pozadí vychází z tvorby CD Projektu RED i z původních knih od Andrzeje Sapkowského, pokračovat i nadále.

I když ale v minulosti tvůrci poměrně často informovali o tom, co lze v souvislosti s jejich produkty čekat dál, v poslední době bylo na zaklínačském poli dost ticho. Dokonce se přestalo s dříve víceméně pravidelným vydáváním bezplatných přídavků, které nám v minulosti blíže představily třeba zaklínačskou školu Mantikory nebo školu Šneka jakožto povedený aprílový žert. A jaký je důvod všeho toho ticha? Vývoj nových videoher od CD Projektu RED.

Není žádným tajemstvím, že v CD Projektu RED připravují zbrusu novou herní trilogii Zaklínače, kterou odstartuje titul s pracovním označením Polaris. Nové hry má přitom pohánět engine Unreal 5 od Epic Games a vydání jednotlivých dílů trilogie by měly díky efektivní práci s enginem a jeho nástroji podle aktuálních plánů CD Projektu vždy dělit zhruba dva roky. A podle všeho se kvůli chystané trilogii musely změnit i plány R. Talsorian Games.

Firma na svém webu poděkovala hráčům a fanouškům za trpělivost a uvedla, že musí s CD Projektem RED držet krok a s novými expanzemi pro The Witcher TTRPG nepospíchat, aby bylo vždy možné zajistit soudržnost a aktuálnost všech informací a příběhového pozadí světa Zaklínače. Jinými slovy R. Talsorian Games čeká na to, co vymyslí a napíšou vývojáři z CD Projektu RED, aby i jejich stolní hry, jež si můžete představit jako obdobu Dračího doupěte, byly za všech okolností konzistentní.

Něco nového teď ale R. Talsorian Games přece jen chystá a více bychom se měli dozvědět během nadcházející akce Gen Con 2023. Příznivci stolního Zaklínače by se každopádně nejspíš měli obrnit trpělivostí. Na druhou stranu nás může těšit vědomí, že tu nikdo nebere příběhové pozadí zaklínačského univerza na lehkou váhu a že v CD Projektu RED už očividně na nové videoherní trilogii pilně pracují.

Na pozadí se prý dějí věci, o nichž zatím nikdo z R. Talsorian Games nesmí mluvit. V minulosti nám ale stolní hra a její rozšíření přinesly velké množství zajímavých a pozoruhodných informací, které najdete třeba v našem videu, které rozebírá pojetí kánonu Zaklínače. Proto věříme, že cenou za čekání bude další přínosný nášup, který obohatí odkaz díla Andrzeje Sapkowského. A který jej nebude za každou cenu pošlapávat jako jeden nejmenovaný seriál od Netflixu.