Mlha volá a dobrodruhům nezbývá než se postavit vlastnímu strachu...

Ne, tohle není volání na Halloween ani na jiný podobný svátek mrtvých. Wizards of the Coast přichází s dalším Sourcebookem, tentokrát s trochu děsivější tématikou. Van Richten's Guide to Ravenloft je kniha, svým obsahem navazující na již několikrát probádanou Barovii - Panství Strahda von Zaroviche, která má vyjít 18. května 2021. Pojďme se nyní podívat, co všechno už se ví.

Mlha, která je velmi ikonická pro všechna Strahdovská dobrodružství, se dočká důslednějšího prozkoumání. Zároveň s tím ale dojde k menšímu přerozdělení hranic Ravenloftu, protože do jeho okolí bude přidáno 30 nových Domén Děsu (z ang. Domain of Dread, pozn. redakce), každá z nich představující svůj vlastní hororový žánr s unikátním Temným vládcem, který má v plánu rozhodně víc než romantickou večeři. Tyto budou sloužit jako světy, do kterých můžete zasadit svá dobrodružství a otestovat tak morálku a odvahu svých hráčů.

Přední tvůrce a designér této knihy, Wes Schneider, se zatím vyjádřil jen k několika doménám. Mezi zmiňovanými byly například: Lamordia, děsivá vize toho, když věda zajde moc daleko; zvrácená a temně pohádková maškaráda v Dementlieu; zrada a intriky v temném deštném pralese Kalakeri a nekonečné hordy zombie ve Falkovnii. To ale rozhodně není vše, na co se můžeme těšit, a tvůrci zmiňují další žánry, od tradičních duchařských příběhů až k D&D variaci na kosmický horor.

S Ravenloftem v názvu, známé tváře jako právě ta Strahdova nemůžou nikoho překvapit, a byť je kniha zaměřená především na nové hráče, kteří si za přídomkem "nejhrozivější upír" představí Drákulu nebo Edwarda Cullena a Ravenloft jim zatím nic neříká, i D&D veteráni se mohou těšit na slibovaná ohlédnutí za známými tvářemi, ať už je to návrat Ezmeraldy d'Avenir nebo přepracování Vistánské kultury.

Hráči také dostanou možnost prozkoumat i ty temnější stránky svých charakterů. S rozšířením přichází i dvě nové subclassy: Bard Koleje duší, mocný vypravěč, který ovládá sílu duchů z příběhů, které tvoří minulost, a Warlock paktu Nemrtvého, pro ty, kteří chtějí pracovat s něčím opravdu děsivým... za cenu své duše.

Kromě toho také oficiálně přichází možnost vytvořit si hráčskou postavu s trochu děsivější historií, možnosti původu v upíří, ježibabí nebo nemrtvé linii a hrát tak za dhampira, hexblood nebo reborn. Schneider dokonce přišel s myšlenkou, že v Ravenloftu "smrt není konec", čímž nakousnul téma reanimace, dědictví a pokrevních linií pro větší rozmanitost při tvorbě postav.

Chybět nemůžou ani monstra! Podle tvůrců je tento 40 stránek dlouhý "masitý" bestiář to pravé pro každého, kdo hororovou atmosféru tvoří monstry. Kromě klasických monster z Ravenloftu ale kniha nabízí návod, jak vzít již existující monstra a podat je z toho děsivějšího úhlu tak, aby i jeden goblin byl noční můrou družiny ještě několik dalších nocí. Možnosti jsou ale obrovské a kniha nabízí D&D verze pop-kulturních klasik, kosmických příšer a dokonce i spoustu podvodních strašáků z Moře Žalu (z ang. Sea of Sorrows, pozn. redakce).

A v neposlední řadě nám Van Richtens Guide to Ravenloft přináší nové dobrodružství. 20 stránek příběhu, který hráči prožijí v atmosféře klasického strašidelného domu. Dům Nářků(z ang. The House of Laments, pozn. redakce), je atmosférické dobrodružství plné vyvolávání, komunikace a znovuzabíjení duchů, a jak už to tak obvykle bývá, toho, když se všechno pokazí tak moc, jak to jenom jde.

Kniha je k předobjednání už nyní na obchodě D&Dbeyond a při zakoupení dostanete okamžitý přístup hned v den vydání, tedy 18. května 2021.