Rozhodně se nedá říct, že by filmových adaptací o Romeovi a Julii od Williama Shakespeara bylo málo. Mezi ty nejslavnější tituly se ale rozhodně počítá snímek z roku 1968 od Franca Zeffirelliho, v němž titulní zamilovaný pár ztvárnili Leonard Whiting a Olivia Hussey. A právě tito dva herci, kteří jsou již oba sedmdesátníci, nedávno podali žalobu na studio Paramount za zneužívání dětí kvůli nahé scéně ve filmu.

Server Deadline tak informoval o tom, že Hussey a Whiting podali 3. 1. žalobu k vrchnímu soudu v Santa Monice a obvinili Paramount ze sexuálního vykořisťování a distribuce nahých fotek nezletilých dětí. Snímek totiž obsahuje scénu, ve které Whiting odhaluje hýždě a Hussey zas ňadra. Podle žaloby ale režisér Zeffirelli v té době oběma herců řekl, že ve filmu se nebude natáčet žádná nahota a místo toho si pro scénu obléknou prádlo tělové barvy. 

Navzdory tomu jim prý režisér v posledních dnech natáčení řekl, že musí scénu natočit nazí, jinak „celý snímek nebude mít úspěch.“ Když Zeffirelli ukázal hercům, jak bude kamera pro scénu umístěna, Hussey a Whiting byli oba ujištěni, že film nebude obsahovat žádné nahé scény, což znamená, že žádná nahota nebude na kameru zachycena plus ani zveřejněna. Žaloba tvrdila, že Hussey a Whiting byli natočeni „nazí nebo částečně nazí bez jejich vědomí“. Tony Marinozzi, obchodní manažer pro oba herce, nedávno učinil pro server Variety prohlášení, které znělo následovně:

,,To, co jim bylo řečeno, a to, co se dělo, byly dvě různé věci. Věřili Francovi. V 16 letech jako herci předpokládali, že neporuší jejich důvěru. Franco byl jejich přítel. A upřímně řečeno, když jim bylo 16 let, co jiného mohli dělat? Žádné #MeToo neexistovalo.“

Herci taktéž uvedli, že jejich role ve filmu negativně ovlivnily jejich následnou kariéru, přičemž žaloba taktéž zmiňuje „duševní muka a emocionální utrpení.“ Pokud oba herci každopádně v žalobě uspějí, výše odškodnění tak může přesáhnout až 500 milionů dolarů. Nutno také dodat, že herci Hussey a Whiting podali žalobu na základě kalifornského zákona, který do konce roku 2022 dočasně rušil promlčecí lhůtu pro případy zneužívání dětí.

Studio Paramount, které na výrobu snímku dohlíželo, se zatím k celé kauze nevyjádřilo. Necháme se proto překvapit, jaký bude mít žaloba nakonec výsledek. Italský režisér Franco Zeffirelli, který byl za snímek nominován na Oscara, zemřel v roce 2019 ve svých 96 letech.