Slovo „robot“ v umění poprvé užil český spisovatel a dramatik Karel Čapek. A to ve své slavné utopistické divadelní hře R.U.R. z roku 1920, jež vypráví nadčasový příběh z blíže nespecifikované budoucnosti o humanoidních inteligentních strojích. Jejich účelem je pracovat za lidi, čímž umožňují vzniku jakéhosi "ráje". Na odříznutý ostrov, kde továrna s roboty stojí, pak připlouvá prezidentova dcera Helena, která usiluje o zrovnoprávnění robotů s lidmi. Jak ale čas plyne a lidstvo zleniví, roboti se začnou zneužívat i k válčení. S nabitím vědomí se ale posléze vzepřou svému pracovnímu údělu.

Slavná Čapkova hra, která byla přeložena do desítek světových jazyků, se dočkala i několika rozhlasových a televizních zpracování, ovšem žádnou velkou a světoznámou filmovou adaptaci na světě zatím nemáme. To se ale zřejmě v budoucnu změní. 

Server Deadline hlásí, že letos na podzim v Austrálii začne natáčení filmové verze R.U.R., kterou natočí slavný hollywoodský režisér Alex Proyas. Ten kromě kultovní Vrány (1994) natočil také známé sci-fi tituly jako Smrtihlav (1998) a Já, robot (2004). Jeho posledními filmy byly Proroctví (2009) a Bohové Egypta (2016). Proyas si vzal pod palec jak scénář, tak i režii.

Na palubě už máme i několik herců, ve filmu se objeví Anthony LaPaglia (Pearl), Lindsay Farris (Ash vs Evil Dead) a Mallory Jansen (Agenti S.H.I.E.L.D.), která si zahraje výše zmíněnou Helenu. Alex Proyas o Čapkově díle každopádně prohlásil následující:

,,Hra Karla Čapka pojednává o lidském zneužívání technologií, což je dnes ještě víc relevantní. Jsem proto nadšený, že mohu tento příběh představit divákům.

Hra R.U.R. se stala zdrojem inspirace pro řadu spisovatelů i filmařů, ovšem vytvořit kvalitní celovečerní adaptaci, která nebude původnímu dílu dělat ostudu, rozhodně nebude jednoduchý úkol.

Budeme tudíž tvůrcům držet palce, aby vše vyšlo na jedničku. Datum premiéry zatím neznáme.