REXhry jsou jedním z významných vydavatelů deskových her na českém trhu. Jejich vznik se váže k jinému vydavatelství, konkrétně k Albi, od kterého se lidé odtrhli a zmíněné brněnské vydavatelství založili. A k němu se váže i prodejna a internetový obchod Planeta her soustředící se na deskové hry obecně. A právě toto vydavatelství dosáhlo v pátek 13. rovnou 13. narozenin. A aby toho symbolismu nebylo málo, tak vše bylo oznámeno streamem ve 13:30, během nějž přišlo nejenom oznámení zajímavého titulu, ale také sleva, která od pátku trvá třináct dní, přičemž bude dosahovat 13%.

Celé oznámení probíhalo nikoli na youtubovém kanálu samotné planety, ale na kanálu Deskofobie, jelikož oboustranně panují vzájemné přátelské vztahy na profesionální i osobní úrovni. Videem provázeli Aneken za planetu a Petr Čáslava za spřátelený kanál, který zároveň svým tričkem nenápadně propagoval svou vlastní blížící se hru Kutná hora. Celý rozhovor se nesl v přátelském duchu a objevil se i dort, který donesl Eyron, druhá nejznámější tvář z Planety her, potažmo REXher.

Oznámenou novinkou byla deskovka Sniper Elite. Tato hra založená na videoherní licenci vyšla minulý rok a velice rychle si získala značnou pozornost díky povedeným mechanismům, kdy proti sobě staví jednoho snipera a až tři protihráče jako hlídky. Jde tedy o varintu jeden proti mnoha, kdy osamocený bojovník využívá skrytý pohyb a snaží se mezi svými protivníky nepozorovaně proniknout na místa, která jsou určena jeho úkoly.

Právě skrytý pohyb je využíván velice elegantně a celému tématu velmi dobře sedí. Už jen oznámení titulu v češtině dává jasně najevo, jak moc jsou v titul vkládány naděje. Přece jen udržet se třináct let na malém českém trhu přetékajícím konkurencí vytváří nátlak na výběr těch správných titulů.

Bohužel podmínky pro případné vydání rozšíření nebyly příznivé, ale s trochou štěstí se to změní v budoucnosti. Ne vždy si vydavatelé kladou realistické podmínky, zde šlo rozšíření vydat pouze za předpokladu, že by jeho počet byl stejný jako základní hry, což je z marketingového hlediska nesmyslné. Nicméně k dostání bude krom základní hry i deluxe verze obsahující působivější komponenty, tedy hráči si budou moct užít tuto propracovanou a již v základu kvalitní hru dle estetické preference.

Co se slev týče, tak REXhry přinesly na český trh nespočet kvalitních titulů. Pro případnou inspiraci je zde výběr několika málo titulů, které by mohly zaujmout širší paletu hráčů.

Divukraj

Líbezně graficky zpracovaná hra o zvířátkách stavějících městečko. Hra je řízená kartami jak z ruky, tak ze společné nabídky. A spolu s worker-placementem, tedy vysíláním zvířátkových pracovníků a sběrem hezky zpracovaných surovin, tvoří základní rámec hry. Pro případné nadšence je k dispozici větší množství rozšíření, které základ značně proměňují a umožňují tak „nadesignovat“ herní zážitek dle osobních preferencí. A jelikož ústředním mechanismem není deck-building, ale engine-building, tedy snah co nejlépe a nejefektivněji zužitkovat synergie mezi jednotlivými kartami, tak se jedná o přehlednou hru plnou zvratů. Stále vycházející rozšíření naznačují jak její úspěšnost, tak variabilitu.

Navzdory líbivé grafice může být hra poněkud náročnější pro nejmenší hráče, pro ně je možné poohlédnout se po variantě Mláďata z divukraje. Nicméně zjednodušené mechanismy neurazí ani výrazně starší deskohráče.

Duna Impérium

Na základě filmové licence díla Franka Herberta vznikl nespočet deskoherních titulů. Tím nejvýraznějším je právě kombinace deck-buildingu a worker-placementu s titulem Duna Impérium. Krom boje o politickou pozornost v podobě vysílání agentů se v každém z deseti kol odehraje i souboj jednotek o různá území a bonusy na Arrakisu. Jedná se tedy o konfliktní hru, kde nechybí spousta plánování, ale také intrik. A každá partie je tak napínavá až do samého konce. Dvě vyšlá rozšíření jednak balancují určité nedostatky základní hry zmíněné komunitou, ale také povznášejí celý zážitek na novou úroveň, kdy se do událostí na Arrakisu zapojí jak technologičtí Ixiané, tak i genetičtí inženýři z Bene Tlailaxu.

Cthulhu: I smrt může zemřít

Fanouškům mýtu Cthulhu a temnějším příběhům je k dispozici kostkový manifest známý mezi fanoušky interním překladatelským vtipem v podobě Cthulhu: Smrt květen kostka. Základní krabice obsahuje dva Pradávné, mocného Cthulha a Krále ve žlutém. K nim je k dispozici šest scénářů. Hráči si vyberou své vyšetřovatele, libovolného pradávného, jeden ze scénářů, to jim určí přípravu hry a mohou začít. Tento kooperativní zážitek připomíná Arkham Horror a jeho variace, ale rozhodně se jedná o samostatný titul, který umí vyvolat zajímavou atmosféru. To je dáno například tím, že karty setkání a předmětů jsou dány přímo pro vybraný scénář, tudíž pouze doplňují celkový zážitek. K barvitějším zážitkům je možné dokoupit až dva pradávné, do budoucna REXíci chystají třetí sezónu, která funguje jako samostatně hratelné rozšíření. A bude-li mít hra úspěch, tak nejspíše i sezónu druhou.

Vítejte na měsíci

Třetí díl pomyslné trilogie Vítejte... přináší krabici hned s osmi samostatnými scénáři, které je ale možné spojit do epické kampaně pokrývající odlet ze Země, samotnou cestu na měsíc, budování kolonie včetně sběru minerálů, produkce potravin a kyslíku, případně stavbu města, šíření pandemie, odlet z měsíce a souboj o nová místa v novém domově. To vše jen za pomocí velmi jednoduchého mechanismu flip-and-write. Tři balíčky karet tvoří kombinaci znaku (rub) čísla (líc). Tři skupiny, z kterých si každý hráč vybere, přičemž následně zapíše do svých archů. S tímto jednoduchým principem si každý z osmi scénářů hraje po svém. Navíc má vyjma prvního naučného scénáře každý z herních symbolů nějaký z dodatečných efektů, čímž se zápis čísel dle pravidel scénáře stává mnohem komplexnější záležitostí.

Spící bohové

Případné fanoušky příběhových her by mohla lákat deskovka, v níž se na lodi jménem Mantikora vydá probudit bohy. Vše se odehrává v otevřeném světě. Hráč (případně hráči) se vydá plnit nejrůznější úkoly. Většinou je i vícero řešení a hráči tak balancují aktuální zisk s potenciálními budoucími následky. Deskovka je koncipována tak, že jedno dohrání nebude zdaleka stačit pro úplné dohrání tohoto kampaňovitého zážitku.

Titulů je v nabídce samozřejmě mnohem více. Informace o nich je možné dohledat na stránkách REXher a Planety her, případně je možné se doptat u lokálních prodejců.