Slyšeli jste někdy o zabijákovi z Disneyho Foxu? Tak to je on. V osmapadesátým vyvraždil celou filmotéku a ještě polovinu Hollywoodu lopatou na sníh. Dodneška se tady v okolí schovává. Bloumá venku noc co noc a sype na nás zbytečné předělávky, nad kterými zůstává rozum stát. Patří mezi ně také remake nestárnoucí vánoční klasiky Sám doma, který se nově dočkal prvního traileru. A jestli se považujete za příznivce originálu a jeho stejně dobrého pokračování, které rok co rok vídáme v televizi během vánočních svátků, raději se jděte podívat do sklepa, jestli vás tam něco nevystraší. Určitě to totiž nebude větší hrůza než... tohle.

Už jen samotný nápad na film Home Sweet Home Alone z produkce 20th Century Studios, které vlastní Disney, zní jako nápad, který by nejspíš i Marvovi přišel příliš hloupý. Sám doma je nejen u nás velmi oblíbeným filmem a nadčasovou zábavou pro všechny generace, tudíž jakýkoliv pokus o předělávku musí nevyhnutelně svádět předem prohraný boj s nostalgií a kritickým okem příznivců zbožňovaného originálu. Když k tomu ale přidáte nesympatické tváře, přehrávající herce, absenci čehokoliv nového, marné pokusy o humor někde na úrovni Partičky a levný vizuál, dospějete k něčemu, co si jednoduše nemůže obhájit svou existenci.

Aby bylo jasno, Archie Yates, představitel hlavního dětského hrdiny, kupříkladu ve filmu Králíček Jojo dokázal, že hrát umí, ale Macaulay Culkin z něj asi nikdy nikdy nebude a vše kolem něj zkrátka vypadá děsivě. Proto bychom se měli pro jistotu připravit na další klasický příběh dětského herce, kterému dá internet sežrat hlavní roli ve filmu, za jehož stav samozřejmě může někdo docela jiný. Koneckonců na cokoliv, s čím má něco alespoň vzdáleně společného Disney, má každý správný internetový diskutér automaticky připravené vidle.

Je na traileru něco zajímavého? Snad jen záběr na jmenovku se jménem McCallister. Ta naznačuje, že z Kevinova staršího bratra Buzze, kterého si jistě pamatujete z obou původních filmů, se stal policejní strážník. A že se tedy Home Sweet Home Alone odehrává ve stejné časové linii jako originál. Víc ale nad tímto faktem a zbytkem traileru nejspíš nemá smysl přemýšlet.

Dobrou zprávou a nejspíš i příčinou celkového vzhledu filmu pak je, že Home Sweet Home Alone nezamíří do kin, ale do nabídky streamovací služby Disney+, a to 12. listopadu/novembra 2021. A jelikož u nás stále není Disney+ k dostání, můžeme tento projekt s klidem ignorovat a těšit se na Vánoce, kdy nepochybně zase uvidíme na televizních obrazovkách originální Sám doma a Sám doma 2: Ztracen v New Yorku. Víc v tomto případě snad není třeba.