Jednou z překvapení mezi malými deskovkami byla jistě hra s názvem Hvězdáři (Stellar). Malá dvojkovka o pozorování hvězd a objektů noční oblohy. Ač byla hra jen na nějakou půlhodinku, tak dokázala hráčům silně zavařit a snadno vyvolávala analytickou paralýzu. Není tedy divu, že vydavatelství REXhry oznámilo i podobnou hru jménem Pod hvězdami (Subastral). Obě hry obsahují několik podobných mechanismů, ale na rozdíl od svého předchůdce lze Pod hvězdami hrát až v pěti hráčích. Také se hry liší v bodování, přičemž v novější hře je bodování pravděpodobně o něco snazší na odhadnutí.

Hra Hvězdáři velmi příjemnou formou imitovala běžné pozorování noční oblohy, kdy hráči v omezeném čase dělali pozorování a zápisky do deníku. To bylo reprezentováno zvláštním výběrem akcí. Hráči měli na ruce dvě karty. Z nabídky o pěti kartách si hráč jednu přibral a následně jednu kartu z ruky zahrál. Bylo jedno, zdali do deníku nebo do pozorování reprezentované dvanácti karet dalekohledu. Číslo na zahrané kartě určilo druhou kartu z nabídky, která šla na druhé místo. Tedy, šla-li první karta do deníku, určila tím kartu z nabídky, která šla na pozorování. To samé platilo i naopak.

Zatímco u dalekohledu se jednalo o pozici různých nebeských objektů, tak deník vyžadoval pro každý nebeský objekt postupku. Bodování pak hledá jak na počet hvězdných objektů, tak i na jejich hodnotu, umístění ve třech oblastech dalekohledu oproti soupeři a několik dalších věcí. V tomto ohledu není hra na první zahrání nejvřelejší, ale i s pomocí přehledové kartičky není složité bodování pochopit. |Analýza, tedy zdlouhavé kalkulace, vzniká při vymýšlení optimálního zahrání.

Jinými slovy, k vítězství vedlo hned několik cest. Bylo možné snažit se hru detailně propočítávat a podle toho přizpůsobovat strategii, nebo se jen kochat a odehrát si hru dle svého.

Hra Pod hvězdami obsahuje karty celkem osmi různých biomů, přičemž právě o ně půjde. Každý z nich je v jiném zastoupení a také obdařen nějakým číslem od jedné do šesti, což odpovídá i počtu sekcí karet v nabídce. Hráč zahraje z ruky kartu a dle čísla ji přiřadí na příslušné místo. Poté si vybere jinou z pozic. Je-li vybraná sekce s nižším číslem než u vložené karty, tak si hráč vezme všechny karty na ruku a jednu přibere z balíčku. Pokud je vybraná s vyšší hodnotou, tak je naopak vloží do svého deníku.

Výjimku tvoří okraje řady nabídky. Pokud do nich hráč vloží kartu a poté si vybere karty z opačné strany nabídky, tak je může dát do ruky, případně vyložit do deníku.

Následně se nabídka doplní a hraje další hráč.

Obvykle je v některé ze sekcí víc než jedna karta a způsob taktizování se bude silně měnit s počtem hráčům. Hra ve dvou bude tedy jiná, než v plném počtu. Nicméně z dosavadních ohlasů se jedná o dobrý zážitek v celé potenciální hráčské škále.

Bodování může být na první pohled krapet neintuitivní, ale také velice rychle přejde do krve. Pokaždé, když hráč do svého deníku uloží nový biom, musí jej ihned umístit na nové místo a nadále se nedá pořadí měnit. Bodují se poté všechny dokončené řady různých biomů a dvě největší sady stejných biomů, přičemž v druhém případě jsou ty dále v deníku hodnotnější.

Hráči tedy budou celou hru před rozhodováním, zdali zvýšit svou nabídku karet na ruce pro svobodnější rozhodováním, případně zda začít budovat své body.

Proti případnému vyčerpání karet z nabídky existují jednoduché mechanismy v podobě doplňování karet. I závěrečným bodováním může značně zamíchat varianta hry s možností Narušení, kdy hráč předá jednu kartu z ruky do deníku svého soupeře po levici.

Počet hráčů upravuje i počet karet v balíčku. Hra končí v okamžiku, kdy se objeví karta konce hry. Poté mají všichni hráči ještě jedno závěrečné kolo. Díky tomu může být hra poměrně dynamická a dle rychlosti dobírání karet i různě dlouhá.

Za zmínku stojí i česká lokalizace. Biomy jsou pěkně nakreslené a krom čísel se liší i doprovodnými texty s nejrůznějšími zajímavostmi. Anglická verze však obsahovala faktické chyby, ovšem ty jsou v českém překladu napraveny. Jinými slovy je česká verze pravdivější než originál. Pochopitelně se nejedná o nic, co by jakkoli narušovalo plynulost hry, ale tato péče je pochopitelně mnoha českým hráčům sympatická.

Hra Pod hvězdami tak slibuje podobně obtížný strom rozhodování, který předvedli již hvězdáři. A to v rámci krátké herní doby. Mnoho hráčů ale pravděpodobně na první pohled zaujme líbivá grafika. Pro fanoušky dvojkovek, případně hvězd nad půvabnými biomy, zde stále zůstávají velmi dobří Hvězdáři.