Začalo to tajemnou pozvánkou - dostavte se v 8 večer na pražský Karlov. A tak jsem přišel netušíc, co se bude dít. Kolem mě se sbíhali lidé, které jsem neznal. Naštěstí chvíli poté se zjevili Adam Miklica alias StaySteak a Eduard Birke. Po nich přišli i Jirka, který na YouTube vysvětluje věci, s Flowee. Takže jsem alespoň měl s kým hodit řeč. A nikdo z nás netušil, co se bude dít.

Pak se otevřeli dveře Kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého. Vešli jsme do slabě osvětlené místnosti. Na lavicích před námi byly položeny škrabošky. Náhle nás přivítal hlas Vojtěcha Kotka a následně se objevil i herec sám. Coby hradní pán si s námi zahrál hru podobnou Mafii nebo Městečku Palermo. V tichu noci se jeden z nás stal zrádcem. A krátce na to již někoho odnášeli pryč na nosítkách. Byl to Mikýř. Ovšem že to byl Mikýř.

To byl ale pouze předkrm. Za temné noci osvětlené pochodněmi jsme totiž zhlédli první epizodu televizní soutěže s názvem Zrádci. Tento světový fenomén vznikl v Nizozemsku a poté se rozšířil i do Velké Británie a Spojených států. Česká verze se natáčela na hradě Křivoklát a nejen díky němu působila celá epizoda filmově. To není nic divného, protože režisér stojící za tímto pořadem je Markus Krug, který kdysi spolupracoval s Kazmou na One Man Show. A jeho rukopis je zde jasně vidět. Nejen v nádherných výpravných záběrech na hrad, ale i v použití kamery a střihu. 

Tohle není další farmářská reality show. Zrádci jsou soutěž, která mi na našich obrazovkách chyběla snad od časů Pevnosti Boyard. Mezi 24 soutěžícími se nachází tři zrádci, kteří každou noc někoho „zabijí“. Pak spolu s ostatními soutěžícími, takzvanými Věrnými, rozhodují, koho z hradu vykážou. Snahou je zrádce odhalit a odstranit je ze hry. Pokud se to nepovede a do finální čtyřky se zrádce dostane, získá celou výhru. Pokud se ale věrným povede zbavit všech zrádců, rozdělí si výhru mezi sebou.

V průběhu dne navíc všichni soutěžící spolu týmově dělají různé soutěžní aktivity, které zvyšují jejich finální výhru. To pomáhá jejich týmovému duchu a ztěžuje odhad skutečných úmyslů ostatních soutěžících.

Drama a všeobecná nedůvěra mezi soutěžícími mě držely po celý čas na kraji židle. Lidé na projekci se smáli, v úžasu otevírali ústa, živě diskutovali a místy i tleskali. Přiznám se, že sem nečekal až takovou úroveň zpracování a ani to, že mě to takhle bude bavit. Hned po skončení promítání jsem prostě chtěl vidět další epizodu. Tohle je navíc poprvé, kdy jsem si řekl, že kvůli tomuhle se mi vyplatí předplatit si nějakou službu, i když třeba pouze na dva nebo tři měsíce. Jak říkám, rozhodně to není další tupá reality show, ale kvalitně natočená televizní zábava.

První epizoda Zrádců se na službě Prima+ objeví již 15. září. V televizi pak později 22. září. V zahraničí si tato soutěž získala oblibu u mnoha diváků. A já si po zhlédnutí první epizody myslím, že úspěšná bude i u nás.