V roce 2026 nám Amazon nadělí sci-finu jménem Project Hail Mary, filmovou adaptaci stejnojmenné knihy od Andyho Weira, která u nás vyšla pod názvem Spasitel. Už od minulého měsíce víme, že hlavní roli zde ztvární Ryan Gosling (Barbie), který si zahraje bývalého středoškolského učitele a astranuta Rylanda Grace.

A nyní server Deadline hlísí, že se k herci připojila další hvězda. Tou se stane německá herečka Sandra Hüller, která se minulý rok objevila jak v mrazivém dramatu Zóna zájmu, tak i ve vynikající Anatomii pádu, za kterou byla i nominována na Oscara. V předchozích letech se objevovala především v nejrůznějších evropských titulech, po úspěchu s Anatomií pádu ale nyní může zamířit do hollywoodských končin. Zatím ovšem není známo, koho přesně si ve filmu zahraje. 

Hlavní postavou příběhu se každopádně stane výše zmíněný Ryland Grace, který se probouzí z kómatu na jakési vesmírné stanici. Sám si ale vůbec nepamatuje, kdo vlastně je a jaký má úkol.

Postupně pak zjišťuje, že byl vyslán do sluneční soustavy Tau Ceti, kde má zvrátit dopad vesmírné události, kvůli které na Zemi započala nová doba ledová, s níž může lidstvo nadobro skončit. Aby misi úspěšně dokončil, bude se muset spolehnout na své vědomosti a vědecké dovednosti. 

Na palubě máme i schopné filmaře. O režii se postará duo Phil Lord a Christopher Miller, které nám nadělilo známé snímky jako Zataženo, občas trakaře (2009), Jump street 21 (2012) a LEGO® příběh (2014).

Scénář zas má zpracovat talentovaný Drew Goddard, který napsal i povedeného Marťana (2016), další filmovou adaptaci Weirovy předlohy. Momentálně by měl také pracovat na novém Matrixu.

Project Hail Mary má dorazit do kin 20. 3. 2026.