Proč je vesmír tak tiché místo a dosud jsme nenarazili na žádný jiný život než ten na Zemi? To je otázka, která dráždí nejen vědce již mnohá staletí. Artur C. Clark má k této úvaze i jeden citát: „Existují dvě možnosti. Buď jsme ve vesmíru sami, nebo nejsme. Obě jsou stejně děsivé.“

Přesně s touto myšlenkou si hraje kniha 3 Body Problem od čínského autora Liu Cixina. Po prvním pokusu o kontakt hlubšího vesmíru dostanou lidé zprávu, že by měli být potichu a nepokoušet se o další kontakty. Vesmír je totiž plný predátorů. To je odpověď na otázku, proč se celý vesmír snaží mlčet. Ale jeden z lidí nakonec neunese svou křivdu a rozhodne se lidstvu pomstít tak, že vyšle zprávu do vesmíru. Tu pak zachytí zcela jistě ne přátelská civilizace, jež následně přijde, přičemž se svou velmi pokročilou technologií, která překračuje hranice vědeckého poznání, se rozhodne s lidstvem vypořádat po svém.

Přibližně taková je premisa knižní trilogie 3 Body Problem odkazující se na známý fyzikální problém tří těles, který se snaží vyřešit vzájemné gravitační působení (jak již název napovídá) tří těles ve vesmíru. Že tuto knižní sérii chce Netflix zfilmovat, již víme nějakou dobu. Nicméně během letošního Geeked Weeku se objevil krátký teaser, který připomíná, že seriál vyjde v příštím roce. V krátkém videu mohou diváci vidět Johna Bradleyho, který se proslavil v seriálu Hra o trůny (2011) v roli Samwella Tarlyho. Hlavní doménou zde hraje velmi pokročilá virtuální realita.

Dílo bylo původně serializováno v Science Fiction World v roce 2006 a publikováno jako samostatná kniha v roce 2008. Směřována byla primárně na čínské publikum, proto obsahovala i stejné hlavní postavy. Minimálně v tomto se bude adaptace odchylovat. Krom Johna Bradleyho můžeme očekávat mnoho dalších nečínských herců.

Na to, zda se Netflixu tento počin povedl, si budeme muset počkat do 21. března. Do té doby lze samozřejmě očekávat více informací, detailů o příběhu i trailerů.