Mark Gatiss se proslavil nejenom jako herec, ale i jako seriálový tvůrce a scenárista. Jeho bezesporu nejslavnějším dílem britský seriál Sherlock (2010), ve kterém si geniálního a excentrického detektiva z moderního Londýna zahrál Benedict Cumberbatch. Gatiss seriál vedl spolu se Stevenem Moffatem, přičemž si v něm i sám zahrál Sherlockova staršího bratra Mycrofta.

A server Deadline nedávno odhalil, že u práce Arthura Conana Doylea zůstane i nadále. Chystá totiž adaptaci spisovatelovy povídky Lot No. 249, která u nás vyšla pod několika názvy jako Předmět číslo 249, Exponát číslo 249 nebo Mumie č. 249. Chystaný projekt bude odvysílán na stanici BBC Two v rámci každoroční série děsivých příběhů jménem A Ghost Story for Christmas. Jednat by se mělo o krátký film, jehož stopáž by patrně neměla přesáhnout jednu hodinu. 

Příběh by se tak měl zaměřit na skupinku oxfordských studentů, mezi které patří i Edward Bellingham, ten se pustí do výzkumu tajemství starověkého Egypta. Student medicíny jménem Abercrombie Smith ale po čase začne mít podezření, že Bellingham se snaží oživit jednu z egyptských mumií, kterou pak chce poslat na své nepřátele.

Příběh v podstatě představil koncept zabijácké nemrtvé mumie, který byl velkou inspirací pro mnohé další hororové příběhy, včetně i slavného snímku Mumie (1932) s Borisem Karloffem v hlavní roli.

A na palubě už máme i hlavní dva herce, které v chystaném speciálu pro BBC uvidíme. Abercrombieho Smitha si zahraje Kit Harington, představitel Johna Snowa ze Hry o trůny (2011), Edwarda Bellinghama zas ztvární Freddie Fox, herec ze seriálů jako Veliká (2020) a Slow Horses (2022). 

Gatiss už několik speciálů pro sérii A Ghost Story for Christmas vytvořil, patří mezi ně například tituly jako The Tractate Middoth, The Dead Room, Martin’s Close, The Mezzotint a Count Magnus.

Kromě výše zmíněných dvou herců se můžeme těšit na hvězdy jako Colin Ryan, John Heffernan, James Swanton, Jonathan Rigby a Andrew Horton.

Speciál by měl premiérovat někdy kolem Vánoc.