Britská herečka Emerald Fennell se svým režijním debutem Nadějná mladá žena (2020) dokázala, že jí to jde slušně i za kamerou. A o psaní ani nemluvě, však si za snímek odnesla domů Oscara v kategorii Nejlepší původní scénář. Filmový svět byl tudíž velice zvědav, co nám mladá filmařka nadělí příště.

A už letos vstoupí do kin její nový a hvězdně obsazený thriller jménem Saltburn, v němž se v hlavní roli objevil talentovaný Barry Keoghan (Víly z Inisherinu). Na světě už máme další oficiální trailer, na který se můžete podívat výše. Keoghan se ujímá role Olivera Quicka, oxfordského studenta, který však mezi ostatní žáky nemůže zapadnout. Jednoho dne se ale seznámí mladíkem Felixem (Jacob Elordi), čímž do jeho mladého života přijde nenadálá změna. 

Okouzlující Felix se jednoho dne rozhodne Olivera pozvat do Saltburnu, přepychového sídla rodiny Cattonů, která uvnitř zdí svého krásného domu ukrývá všemožná temná tajemství. Oliver se tak seznamuje s jednotlivými členy excentrické rodiny aristokratů, do které kromě Felixe patří například ještě Sir James (Richard E. Grant), Elspeth (Rosamund Pike) a Venetia (Alison Oliver).

Oliver se tak rázem ocitá uvězněn v sídle, uvnitř kterého se všichni oddávají svým největším a hlavně nejtemnějším touhám. Emerald Fennell každopádně odhalila, že při tvorbě snímku pro ni byly inspirací nejenom filmy jako Pokání (2007), Komorná (2016) a Parazit (2021), ale i upírské příběhy. 

Fennell se opět postarala jak o scénář, tak i o režii. Dále se můžeme těšit na hvězdy jako Carey Mulligan, Archie Madekwe, Lolly Adefope, Reece Shearsmith, Paul Rhys, Ewan Mitchell a Matthew Carver.

V amerických kinech se snímek objeví 17. 11. 2023, stále ale není známo, kdy přesně se objeví u nás.