S návratem hlavního scenáristy Russella T. Daviesa, jenž se postaral o povedený soft reboot britského seriálu Doctor Who, se zdá, že se vracíme i do dob jeho největší slávy. Alespoň vizuálně a obsahově zřejmě také. Už dlouho víme, že se po třinácté Doktorce, kterou ztvárnila herečka Joddie Whittaker, dočkáme krátkého přechodného období, kdy se do této role vrátí oblíbený herec David Tennant. Ten svého času ztvárnil desátého Doktora, tentokrát se ale vrací jako plnohodnotná čtrnáctá regenerace v čase cestujícího mimozemšťana se dvěma srdci.

Tennat se ale vrací jen v rámci speciálů a bude zřejmě sloužit především jako jakýsi přechodný Doktor určený především starším fanouškům série. Za mě to vypadá tak, že Davies se pokouší touto cestou k seriálu znovu přilákat dlouholeté fanoušky, kteří v průběhu posledních třech sérií věnovaných třinácté Doktorce pod vedením mnohými kritizovaného scenáristu Chrise Chibnalla, na populární britský sci-fi seriál zanevřeli. Osobně to považují za vcelku moudré rozhodnutí a plně ho chápu. 

Po Tennantovi se ale novým, tentokrát už patnáctým Doktorem, stane herec Ncuti Gatwa, jehož si můžete pamatovat především z úspěšného Netflix seriálu Sex Education. Krátkou ukázku jeho Doktora jsme mohli už vidět i v ukázce odhalující kromě jiných věcí i návrat Davida Tennanta nebo nové logo seriálu. To zase připomíná vizuální návrat do čtvrté série ze sedmdesátých let. Pokud bychom brali do úvahy paralely mezi desátým a pátým Doktorem, dvanáctým a třetím, mohlo by to znamenat, že Ncuti Gatwa se charakterem svého Doktora bude blížit čtvrtému Doktorovi. A to by vzhledem na krátkou ukázku a jeho herecký styl asi i dávalo smysl.

Nakonec nám oficiální Doctor Who stránka představila i novou Doktorovu společnici, kterou se stává britská herečka Millie Gibson. Ztvární postavu jménem Ruby Sunday a téměř každý si její vzhled musí okamžitě spojit se společnicí devátého doktora Rose. Tu v té době ztvárnila herečka Billie Piper. Další náznak toho, že se Davis zřejmě snaží o návrat ke kořenům série. Nebo alespoň ke svým začátkům v sérii.

Této dvojice se poprvé dočkáme někdy začátkem roku 2023, tedy zřejmě po speciální epizodě s Davidem Tennantem. Tato série by se navíc měla objevit na Disney+, takže by měla být legálně dostupná i v našich končinách.