Vydavatelství Fox in the Box je známo tím, že se snaží vydávat hry, které by u nás jinak nevyšly. Soustředí se na tituly, které jsou zvláštní, tudíž by byla škoda, pokud by unikly pozornosti hráčů. Často se jedná o náročné deskoherní zážitky, ať již komplexním dopadem rozhodnutí, případně šířkou pravidel. Ne nadarmo si tak vydavatelství vybudovalo zasloužený respekt i pozornost v deskoherní komunitě. Tento měsíc se vydavatelství chystá vypustit do světa další foxíkovinu. Již unboxing ke zhlédnutí na jejich Youtube kanále ukazuje, že se jedná o typickou záležitost, která lišákům krásně zapadne do portfolia.

Neznámá planeta, která je v originále známá jako Planet Unknown, je hra soustředící se na teraformaci různých planet korporáty, přičemž každý z hráčů má svou vlastní planetu. Je možné hrát jak symetrickou, tak i asymetrickou variantu. A to jak s ohledem na planety, tak i na korporace. Co ovšem hru odlišuje od konkurenčních titulů, je způsob, jak k tomuto počinu dochází.

Uprostřed stolu je takzvaný susan. Název referuje na otočné stoly v asijských restauracích, kdy je možné přísedících po svém boku poslat jídlo. V tomto případě se jedná o plastový pořadač na tetrisoidní dílky terénu rozděleného na šest částí. Každá je ještě rozdělena na vnitřní a vnější kruh, tudíž každá výseč obsahuje dva dílky k výběru. Vedoucí hráč si natočí tento pořadač podle svého a vybere si jeden dílek z nabídky před sebou, ať již vnější nebo vnitřní. Zbylí hráči si musí vybrat jen z nabídky, kterou mají před sebou. Získaný dílek si umístí na svou planetu, vyhodnotí se a žeton prvního hráče se předá dál. Hra pokračuje až do okamžiku, kdy některý hráčů nebude schopný vybrat žádný dílek, případně jej umístit do své herní oblasti.

Jednoduchou matematikou tak lze dojít k tomu, že různých dílků je zde dvanáct druhů. Krom různých terénů a tvarů jsou všemožně velké, takže ne vždy si hráč může vzít to, co skutečně chce. To samozřejmě funguje především z důvodu vnucené nabídky. Je tedy třeba dobře pracovat jak s bonusy, tak i s případnými negativními efekty.

Momentálně probíhá nominace na prestižní ocenění Spiel des Jahres. A právě tento počin získal nominaci v kategorii Hráčská hra. Zda nominaci promění, se teprve uvidí. Obecně však platí, že podobná ocenění velmi zvyšují zájem o hru a zvyšují tak prodeje. Příkladem může posloužit malá karetka Scout, která již po nominacích zmizela z českých obchodů, přičemž po své výhře ji bylo nějakou dobu téměř nemožné sehnat. Ale to se jednalo o ještě menší vydavatelství jménem Čtyři kavky.

U umisťování dílků na planetu existují určitá omezení. První dílek může být umístěn jenom tak, aby se dotýkal okraje mapy. Každý další musí na již umístěné teraformované území navazovat. Takže je možné operovat nejen s nejvýhodnějším dílkem pro sebe, ale i s tím, jak hrají soupeři. A pro zvýšení variability jsou zde i různé úkoly, které nutí hráče měnit své strategie každou partií.

Pro umisťování žetonů přes různé druhy terénu jsou kladeny různé požadavky. To samozřejmě nabude významnosti v případě asymetrických planet, které přichází vždy s novými a unikátními výzvami. Nejde jen o rozdílné rozmístění například řek, ale třeba o planetu pokrytou jakýmisi energetickými drahami, pouštní planetu a mnohé další.

Umisťování dílků ozvláštňuje hned několik věcí. Například je možné se po mapě pohybovat za pomocí rouveru. Jsou zde totiž umístěny jakési kapsle, pozůstatky předchozích výprav. Ty lze pochopitelně pomocí tohoto vozítka sbírat. Také některé z dílků mají na sobě symbol meteoritu, jehož žeton se umístí spolu s dílkem. I ty je možné sbírat.

Krom toho se mohou hráči soustředit na vylepšování své korporace pro nejrůznější bonusy.

A aby nebylo vše zcela pod kontrolou, tak jsou zde i karty událostí, které celému hernímu zážitku dodávají potřebnou míru nahodilosti.

Ve svém jádru jednoduchá, ale příjemně hluboká hra, která by mohla zaujmout nejednoho příznivce teraformačních her.

Jedna partie umožní zabavit až šest hráčů a měla by zabrat osmdesát minut. Jelikož všichni účastníci vybírají a umisťují dílky současně, tak se doba strávená u herní desky nemění v závislosti na počtu hráčů.

Jak už to bývá, deskovka se dostala na světlo světa skrze kickstarterovou kampaň. Požadovaných 20 tisíc dolarů překročila hravě s částkou 248 486 dolarů s více jak čtyřmi tisíci podporovateli. Jedním z nich byl svého času i majitel Fox in the Box.

V zahraničí se Neznámá planeta prodává v různých edicích, jejichž cena odráží kvalitu komponent. Česká verze hry nebude patřit k té úplně nejlevnější z nabízených možností. Důvodem bylo rozhodnutí pořídit o trochu lepší herní materiál, který zvýší kvalitu herního zážitku. Konkrétně se jedná hned o trojité desky hráčů. Z jedné strany je varianta se společnou korporací pro všechny hráče a z druhé je asymetrická varianta. Jelikož tyto desky mají poměrně dlouhé posuvníky, jejichž hodnota se označuje kostičkami, tak vícevrstvá deska nejen usnadňuje manipulaci s ukazateli, ale hlavně i drobné drknutí do stolu nezpůsobí rozkutálení ukazatelů po blízkém okolí. Dvojité desky jsou již poměrně standardem u spousty her, případně jako dokoupitelné rozšíření k jednoduchým a na papír vytištěným informacím. Ale trojité desky jsou stále unikátem.