Netflix nedávno vypustil do světa seriál s názvem Monstrum, který se zaměřuje na hrůzné činy známého sériového vraha a nekrofilního kanibala Jeffreyho Dahmera.

I když minisérie zatím sklízí vesměs pozitivní reakce kritiků a taky diváků, najdou se i tací, kteří jsou víc než nespokojeni. Rita Isbell, sestra Errola Lindseyho, kterého Dahmer sprovodil ze světa v pouhých 19 letech, obvinila streamovacího giganta z bezohledné touhy po penězích. 

V eseji na webu Insider vzpomínala na emotivní řeč, kterou pronesla u soudu při vynesení rozsudku v roce 1992. Právě tenhle moment Netflix převyprávěl a evidentně se ho tvůrcům povedlo okopírovat celkem přesně. 

,,Důvodem toho, proč jsem během té výpovědi řekla to, co jsem řekla, bylo to, že při procesu ho [Dahmera] vykreslovali jako člověka, který se tak neovládal, že se nedokázal zastavit," napsala Isbell. ,,Ale abyste mohli dělat věci, které dělal, musíte se ovládat. Musíte mít vše pod kontrolou."

Rozhodla se mluvit spontánně a tváří v tvář vrahovi svého bratra nechala emocím volný průchod. Její vystoupení mělo velký dopad, protože vyjadřovalo pocity všech rodin obětí. 

Na adresu seriálového ztvárnění uvedla: ,,Když jsem viděla část seriálu, vadilo mi, zvlášť když jsem viděla sebe - když jsem viděla, jak se na obrazovce objevilo moje jméno a ta paní říkala doslova to, co jsem řekla já. Kdybych to nevěděla, myslela bych si, že jsem to já. Měla stejné vlasy, stejné oblečení. Proto jsem měla pocit, že to prožívám znovu. Vrátily se mi všechny emoce, které jsem tehdy cítila.

Podle jejích slov ji ovšem nikdo z produkce nekontaktoval a tudíž se ani nezeptal, zda pozůstalým obětí nevadí zobrazení osobní tragédie. Isbell se domnívá, že i když se Netflix zrovna nezajímal o pocity těchto lidí, mohl alespoň poskytnout dětem a vnoučatům finanční kompenzaci. Třeba právě bratr Rity Isbell měl dceru a vnučku, ačkoli se o tom veřejně nemluvilo. O sobě Isbell tvrdí, že peníze nepotřebuje, ale pouze chtěla upozornit na chamtivost společnosti. 

Přečtěte si také: Christian Bale se představuje jako Frankensteinovo monstrum na nové fotce

Přestože viděla epizodu, která zmíněnou scénu obsahuje, neplánuje se podívat na další díly: ,,Nemám potřebu se na to dívat. Já jsem to prožila. Vím přesně, co se stalo.