Během čtvrtletní konference s investory, během které se Netflix pochlubil dobrými finančními výsledky a nadějnými plány do budoucna, přišlo poměrně dost významné oznámení. Reed Hastings, jeden ze spoluzakladatelů streamovací služby, po dlouhých pětadvaceti letech ve vrchních pozicích ve firmě oznámil, že jako spoluředitel Netflixu končí.

To ovšem neznamená, že to znamená jeho úplný odchod. Stále bude vykonávat pozici výkonného předsedy představenstva, ovšem jeho dřívější roli spoluředitele za něj převezeme Greg Peters, dříve netflixový šéf operací. Peters tak bude svou novou úlohu vykonávat s Tedem Sarandosem, který zůstane spoluředitelem streamovacího giganta i nadále. Zajímavé také je, že Hastings z pozice odchází zrovna v době, kdy se Netflixu možná blýská na lepší časy. 

Jak už nějaký ten pátek víme, Netflixu v roce 2022 nastala trochu menší doba temna. Služba se potýkala nejenom s výrazným úbytkem předplatitelů, ale také rozšiřující se konkurencí v podobě platforem jako HBO Max a Disney+. V rámci toho se tak Netflix uchýlil nejenom k řadě vyhazovů, ale i zavedení levnějšího předplatného s reklamou a došlápnutí si na sdílené účty, které využívá více domácností. Netflix každopádně odhadoval, že v posledním čtvrtletí přibude nějakých 4,5 milionů nových předplatitelů. K jeho milému překvapení ale nakonec vyšlo najevo, že ono výsledné číslo bylo mnohem vyšší. Přesněji až 7,7 milionů.

V rámci konference byl také přislíben čtyřprocentní růst příjmů, s čímž bude mimo jiné také souviset výrazné omezení výdajů na obsah služby. Co to tedy znamená? Inu, především to, že Netflix bude patrně pokračovat ve svém trendu, kvůli kterému si vydobyl pověst seriálového kata. A za který ho mnozí diváci stále více a více kritizují. 

Pokud totiž Netflix chystá ještě výraznější omezení výdajů na obsah, lze očekávat, že bude i nadále nemilosrdně rušit seriály, které zkrátka nevydělávají. A patrně ještě přitvrdí. Stejně tak by měl být více opatrný s tím, jaké nové projekty bude vlastně v budoucnu schvalovat. Tudíž lze očekávat, že jeho hřbitov zrušených sérií se bude i nadále rozšiřovat.

Co se týče výše zmíněného levnějšího předplatného, Netflix tento krok zatím považuje za úspěšný. Momentálně by si tuto variantu mělo po celém světě předplácet až 230 milionů uživatelů.

Streamovací gigant také plnou silnou vytáhl do boje proti sdíleným účtům s jinými domácnostmi, které si Netflix nepředplácí. Během následujících několika měsíců by nový systém platformy měl takovým domácnostem zamítnout na Netflix přístup. A to včetně těch v Česku a na Slovensku.