Jeden z nejslavnějších románů o hrůzách a strastech války je bezpochyby Na západní frontě klid, který v roce 1928 sepsal německý autor Erich Maria Remarque. Kniha, která výstižně popisuje krutou realitu války v podobě utrpení vojáků na frontě, nehledě na to, za jakou stranu bojují, se dočkala několika filmových adaptací. A již brzy nám další z nich představí Netflix, přičemž na oficiální trailer se můžete podívat výše.

Ve snímku tak budeme sledovat osudy Paula Bäumera, mladého německého vojáka, který se dobrovolně přihlásí do válečného úsilí po boku svých spolužáků. Velice rychle se ale střetne tváří v tvář hrůzám bojů a nekonečnému strachu uprostřed nemilosrdné zákopové války.

Mezi nejslavnější filmové adaptace z minulosti bezpochyby patří verze z roku 1930 od Lewise Milestonea, která vyšla nedlouhou po vydání knihy. Ta se může chlubit hned dvěma Oscary – za Nejlepší film a Nejlepší režii. O tři roky později se ale Hitler stal říšským kancléřem. A tomu se samozřejmě protiválečné poselství původní knihy vůbec nelíbilo. Filmovou adaptaci nicméně využil ke své propagandě, zároveň také poručil, aby se nechaly vystřihnout scény, které by válku a německé vojáky vyobrazovaly v příliš negativním světle.

Další slavná verze pochází z roku 1979 od Delberta Manna, která je taktéž obecně velice chválená. Ta se zas může chlubit Zlatým glóbem v kategorii Nejlepší minisérie nebo TV film. 

O režii nadcházející adaptace od Netflixu se postaral švýcarský filmař Edward Berger, který se podílel na tvorbě seriálů jako Teror, Patrick Melrose a Your Honor. Scénář zas zpracovali Lesley Paterson a Ian Stokell.

Ve snímku se tak dočkáme herců jako Daniel Brühl, Albrecht Schuch, Sebastian Hülk, Devid Striesow, Edin Hasanović, Anton von Lucke, Joe Weintraub, Michael Wittenborn, Aaron Hilmer, André Marcon a Luc Feit.

Oficiální premiéra je stanovená na 28. 10. 2022. Tedy příhodně na státní svátek vzniku samostatného československého státu.