Kdepak. Tahle filmová série jen tak neumře. Zcela první Saw z roku 2004, za který je zodpovědný dnes již hororová legenda James Wan, byl působivý psychologický krimi thriller, který do žánru vnesl trochu čerstvého vzduchu. Navazující díly už pak ale pouze testovaly fantazii a představivost tvůrců v tom, kdo přijde s krutějším a brutálnějším způsobem nějaké nezáviděníhodné smrti. Zcela původně měla série skončit snímkem Saw 3D: The Final Chapter z roku 2010, následně na něj ale navázaly filmy Jigsaw z roku 2017 a Spirála strachu: Saw pokračuje z roku 2021. A i přestože se poslední film setkal s převážně negativními reakcemi a ne úplně oslnivými tržbami, za rok se dočkáme dalšího dílu. V pořadí již desátého. Studio Lionsgate oznámilo, že „Saw 10“ bude premiérovat 27. 10. 2023.

O režii filmu se postará Kevin Greutert, dlouholetý veterán celé série, který působil jako střihač pro prvních pět dílů. Následně se ale také ujal režie pro šestý díl z roku 2009 a pro výše zmíněný sedmý díl. U hororové tvorby zůstal i nadále, je tak například zodpovědný za natočení hrůzných snímků jako Jessabelle, Přeludy a Jackals.

K desátému dílu se také vyjádřili Mark Burg a Oren Koules, producenti celé známé série, kteří prohlásili následující:

„Naslouchali jsme fanouškům a jejich žádostem. A tvrdě pracujeme na plánování filmu, který si oblíbí jak milovníci Saw, tak i hororoví fanoušci. Součástí toho všeho je předání otěží Kevinu Greutertovi, režisérovi Saw VI, který je pro fanoušky stále jedním z nejoblíbenějších tvůrců v celé sérii. Další podrobnosti budou brzy odhaleny."

Zatím nejsou žádné informace o tom, zda se do desátého dílu opět vrátí populární Tobin Bell v podání (ne)vrahouna Jigsaw. Ale jelikož pro mnohé fanoušky představuje symbol celé série, je to poměrně pravděpodobné. Necháme se proto překvapit. Fanoušci však dodnes považují za nejlepší díl ten úplně první od Jamese Wana, který z rozpočtu 1,2 milionů vydělal necelých 104 milionů.

Máte radost, že se dočkáme dalšího Saw? Nebo byste už raději nechali celou sérii odpočívat?