Už nějaký ten pátek víme, že režisér a kaskadér Petr Jákl chystá velkofilm o slavném Janu Žižkovi z Trocnova. A když píšeme „velkofilm“, tak to myslíme opravdu vážně. Snímek Jan Žižka se totiž stane tím vůbec nejdražším českým filmem všech dob. Jeho rozpočet dělá asi 500 milionů korun, tedy asi 23 milionů dolarů. Historický snímek si tak s pohodou strčil do kapsy nejenom Svěrákův Tmavomodrý svět, který vyšel na 230 milionů korun, ale i nadcházející českou fantasy jménem Poslední z Aporveru, jejíž rozpočet údajně také překročil milionovou dvoustovku. Navíc už byl konečně odtajněn den, kdy se filmu dočkáme i v kinech. Jan Žižka bude premiérovat 8. 9. 2022. Informovala o tom distribuční společnost filmů Bioscop. 

Pokud však čekáte novodobou verzi snímku Jan Žižka od Otakara Vávry, která vznikla v roce 1955, tak jste na omylu. Jákl už v minulosti uvedl, že snímek by se měl zaměřit na mladší verzi slavného vojevůdce, přičemž by se měl odehrávat v roce 1402. To znamená asi rok před událostmi, které vyobrazuje Kingdom Come: Deliverance. Ale i přestože se děj má odehrávat před husitskými válkami, Jákl diváky ujišťuje, že se mohou těšit jak na dostatek bojů, tak i vzrušující a působivý příběh.

Působivé je ale především i obsazení. Jana Žižku totiž ztvární talentovaný americký herec Ben Foster. Toho si diváci mohou pamatovat nejen jako Angela ze snímku X-Men: Poslední vzdor, ale i jako jednoho z hlavních padouchů ve vynikajícím westernu 3:10 Vlak do Yumy a Medivha z Warcraftu. Není to však jediná hollywoodská hvězda, dočkáme se taktéž legendárního Michaela Caina jako lorda Boreše, Matthewa Goodea jako „lišky ryšavé“, tedy krále Zikmunda, Tila Schweigera jako představitele rodu Rožmberků, Karla Rodena jako Václava IV. a Wernera Daehna jako Ulricha. 

Film tak bude premiérovat souběžně jak u nás, tak i ve Spojených státech. Postprodukci zkomplikovala i pandemie koronaviru, ale nyní se zdá, že premiéře už nic zabránit nemůže. Natáčení probíhalo například v Praze, na Křivoklátu, Zvíkově a Točníku.

Těšíte se?