Možná i vy ještě máte někdo doma zahrabanou VHS kazetu s Jumanji (1995), známým dobrodružným filmem s Robinem Williamsem v hlavní roli, ve kterém jakožto Alan Parrish rozehraje pěkně nebezpečnou deskovku. Snímek vychází ze stejnojmenné obrázkové knihy pro děti, kterou v roce 1981 napsal Chris Van Allsburg. Kritici film přijali vcelku rozporuplně, nicméně pro spoustu diváků se stal milovanou klasikou, na kterou nedají dopustit. Snímek si navíc vedl velice slušně v kinech, z rozpočtu 65 milionů dolarů se mu podařilo celosvětově utržit skoro 263 mega.

A i přestože žádného přímého pokračování jsme se nikdy nedočkali, výše zmíněný autor Chris Van Allsburg v rozhovoru pro SyFy Wire, že producenti po úspěchu filmu vymysleli námět na případný druhý díl. Allsburg z něho ale nebyl ani trochu nadšený. Během rozhovoru následně odhalil, co všechno mělo pokračování obsahovat. 

Pokud jste první díl viděli, tak víte, že v poslední scéně vyplave Jumanji na neznámé pobřeží, přičemž její magické vábivé bubnování zaslechnou dvě francouzsky hovořící ženy. A přesně na to měl druhý díl navázat. Jumanji mělo vyplavat na pobřeží Normandie, odkud se mělo dostat do jednoho z místních starožitnictví. O nějaký čas později Francii navštíví prezident Spojených států, aby se zúčastnil oslavy výročí vylodění v Normandii. Svým dětem ale slíbil, že jim přiveze z Francie nějaký ten suvenýr. Náhodou pak zavítá do onoho starožitnictví, ve kterém se Jumanji nachází. A samozřejmě ho koupí a vezme ho s sebou zpátky do Washingtonu.

V Bílém domě posléze Jumanji rozehrají, čímž se samozřejmě rozpoutá náležitý chaos. Stvůry a tvorové z nebezpečné džungle kouzelné deskové hry tak začnou pobíhat nejenom po sídle prezidenta, ale i po Kapitolu.

Allsburg dále odhalil, že námět obsahoval samé bláznivé věci. Dočkat jsme se měli například scény, ve které gorila vyleze na Washingtonův monument, což měla být určitá mrkačka na King Konga.

V další scéně zase měla být nějaká zvířata rozpůlena jakousi vrtulí, přičemž jejich kusy se měly posléze promíchat a spojit v jiné bizarní zvíře. Allsburg to považoval za chabou výmluvu ukázat, co všechno by dokázala tehdejší CGI. Celé to označil za „naprosto idiotské.“ 

Allsburg byl údajně tímto nápadem natolik zhnusen, že ho to přinutilo napsat v podstatě takové „neoficiální“ pokračování. Tím byla kniha jménem Zathura z roku 2002, na kterou následně vznikla filmová adaptace Zathura: Vesmírné dobrodružství (2005). A i přestože nejde o přímé pokračování Jumanji, film je obecně považován za jejího duchovního nástupce. Recenze neměl špatné, ale bohužel jeho tržby nebyly nejlepší.

Jumanji se v plné parádě vrátilo až v roce 2017. A to skrze hvězdně obsazený snímek Jumanji: Vítejte v džungli!, na ten posléze navázalo pokračování s podtitulem Další level (2019). Nějakou dobu se už šušká o dalším díle, ale zatím nebylo nic oficiálně oznámeno.